S.Āboltiņa: Baltijas valstu krīzes pārvarēšanas panākumu atslēga slēpjas spējā veikt pārmaiņas pašu rokām

(24.08.2012.)
Galerija

„Ir neiespējami pārvarēt krīzi, tikai ievērojot striktu finanšu disciplīnu un paļaujoties uz ārvalstu palīdzību. Panākumu atslēga slēpjas spējā veikt pārmaiņas pašu rokām. Tas prasa ne vien sabiedrības sapratni un atbalstu, bet arī gatavību kopā mērot taupības ceļu.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, piektdien, 24.augustā, uzrunājot savas kolēģes Sestajā Eiropas sieviešu spīkeru konferencē, kas šajās dienās notiek Austrijas galvaspilsētā Vīnē.

S.Āboltiņa norādīja, ka trīs Baltijas valstu spīkeres, daloties pieredzē ar ārvalstu kolēģiem, vienmēr atgādina par sabiedrība vienotības izšķirošo lomu krīzes pārvarēšanā. „Mēs Baltijā patiesi novērtējam sabiedrības sniegto atbalstu, kas spējusi solidarizēties, uzticēties valdības politikai un turēties pretī kārdinājumam nodoties politiskam populismam, kas attīstās, atrodoties sarežģītās situācijās,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. 

Kā vēl vienu būtisku elementu krīzes pārvarēšanā S.Āboltiņa atzīmēja politisko līderu gatavību uzņemties pilnu atbildību. „Līderi, kas kalpo kā labs un pārliecinošs piemērs, palīdz vienot sabiedrību pat vissarežģītākajos laikos. Un viņu spēcīgā loma ir vitāli svarīga tautas labklājībai un ilgtspējai,” teica Āboltiņa, norādot arī uz sieviešu — līderu politikā nozīmīgo lomu. 

Informējot parlamentu priekšsēdētājas par situāciju Latvijas ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas ekonomikas pieauguma temps pagājušajā gadā bija straujāks, nekā iepriekš prognozēts, sasniedzot 5,5 procentus. „Savukārt 2012.gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta pieaugums bijis augstākais starp Eiropas Savienības dalībvalstīm,” sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka Latvija ir viena no tām Eiropas valstīm, kas veiksmīgi pārvarējusi finanšu un ekonomisko krīzi, un tagad var kalpot par piemēru citām valstīm.

„Kamēr Eiropa joprojām piedzīvo reformas un dažas valstis var saskarties ar jaunu krīzes vilni, Latvijai ir izdevies samazināt konkrētas nodokļu likmes un, pateicoties veiksmīgai politikai, šī gada budžetā atvēlēt papildus finansējumu sociālajai sfērai, kultūrai, veselībai, izglītībai un citām jomām. Turklāt Latvijas sasniegumus novērtējušas starptautiskās reitingu aģentūras un Eiropas Komisija. Kristīne Lagarda, Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja, viesojoties Latvijā, ne vien atzinīgi vērtēja mūsu valsts sasniegumus, bet arī minēja, ka Latvija ir pārsniegusi ikviena cerības,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa uzsvēra: kopš 2007.gada Latvijai bijuši pāris krīzes budžeti, 2011.gadā tika pieņemts stabilizācijas budžets, šogad tas vērsts uz finanšu situācijas stiprināšanu, savukārt nākamā gada budžeta veidošanas process vairs nav starptautisko aizdevēju pārraudzīts. „Nākamajā gadā paši lemsim par saviem budžeta ieņēmumiem un izdevumiem, tādēļ mēs to saucam par finansiālās neatkarības budžetu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Eiropas sieviešu spīkeru konference notiek sesto reizi, un šogad tā tiek rīkota Austrijas galvaspilsētā Vīnē 24. un 25.augustā. Tajā piedalījās Eiropas valstu parlamentu priekšsēdētājas. Konference pulcē sievietes — līderes politikā, aktualizējot dzimumu līdztiesības, sabiedrības vienmērīgas attīstības, demogrāfijas, veselības un citus sociāli un ekonomiski aktuālus tematus.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde