Solvita Āboltiņa: Latvija atkal kļūst par stabilu un prognozējamu vietu uzņēmējdarbībai un investīcijām

(31.05.2012.)

„Latvija atkal kļūst par stabilu un prognozējamu vietu uzņēmējdarbībai un investīcijām, par tādu vietu, kurā ļaudis var dzīvot drošībā, stabilitātē un labklājībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ceturtdien, 31.maijā, uzrunājot  Ārvalstu investoru padomes Latvijā rīkotās 16.augsta līmeņa tikšanās dalībniekus.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra - mēs esam dzīvi un brīvi, un mūsu priekšā ir nākotne, kuru jāveido pašiem. „Nenoliedzami, jau šobrīd Latvijā varam izjust zināmu gandarījumu par paveikto, un atzinības vārdus par to saņemam arī no mūsu ārvalstu partneriem. Turklāt šobrīd - laikā, kad Eiropā joprojām ir aktuālas reformas un dzelžaina disciplīna, mēs jau esam raduši iespēju samazināt atsevišķus nodokļus. Tas ir bijis labi izsvērts solis, kas nenoliedzami ir sasniegums un apliecinājums mūsu izaugsmei,” pasākuma dalīniekiem sacīja S.Āboltiņa.

Saeimas priešsēdētāja pauda, ka Latvijas iegūtā pieredze var būt noderīga daudzām valstīm: „Viena no galvenajām mācībām ir tāda, ka krīzi nav iespējams pārvarēt tikai ar stingru finanšu disciplīnu vien vai paļaujoties tikai uz ārvalstu palīdzību. Panākumu atslēga ir pārmaiņu veikšana pašu rokām. Tam nepieciešama ir izpratnes un atbalsta panākšana visā sabiedrībā, lai ļaudis būtu gatavi iziet konsolidācijas ceļu visi kopā.”

„Tāpat panākumu atslēga ir rodama partnerībā. Arī jūs nepametāt Latviju grūtā laikā. Tas nav noslēpums, ka mūsu valsti dziļā ekonomiskā un finanšu krīzē iedzina ne tikai globāli procesi, bet arī ļoti nepārdomātas ekonomiskās politikas īstenošana pašmājās. Taču izšķirošajā brīdī valdība un investori spēja izvairīties no savstarpējiem apvainojumiem. Tā vietā valdīja abpusēja vēlme un gatavība piedāvāt atklātu dialogu par abām pusēm izdevīgākajiem risinājumiem. Pateicoties veiksmīgajai partnerībai mēs kopīgi esam nostājušies uz attīstības ceļa un jau varam runāt par ekonomisko izrāvienu,” uzrunājot investorus, uzsvēra S.Āboltiņa.

Par to liecina arī fakts, ka Doing Business2012 reitingā Latvija ir pakāpusies no 31 uz 21 vietu, pirmo reizi šajā reitingā apsteidzot Lietuvu un Igauniju, norādīja  Saeimas priekšsēdētāja. S.Āboltiņa arī atzīmēja, ka  Latvijas un ārvalstu investoru sadarbība ir balstīta uz savstarpēja izdevīguma principu, un mūsu valsts un investori būs ieguvēji, ja Rīga kļūs par Baltijas metropoli - par vietu, kur uzņēmēji var ne tikai veidot veiksmīgu biznesu stabilā un prognozējamā vidē, bet arī baudīt starptautiski atzītu mākslu un kultūru, veidot kontaktus un kur viņu ģimenes jūtas gaidītas un piederīgas.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde