Zanda Kalniņa-Lukaševica un Vjačelavs Dombrovskis Kopenhāgenā pārstāvēs Latvijas intereses sarunās par jauno ES budžetu

(15.05.2012.)

Lai divpusējās sarunās ar dāņu parlamentāriešiem skaidrotu Latvijas nostāju Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta veidošanā, divu Saeimas komisiju vadītāji 16.maijā uzturēsies darba vizītē Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā. Saeimas deputāti sarunās ar ES prezidējošās valsts parlamentāriešiem iestāsies par vienlīdzīgu lauksaimniecības tiešmaksājumu sadali un paudīs iebildumus pret priekšlikumu samazināt Latvijai pieejamo kohēzijas politikas finansējumu.

Tikties ar Dānijas parlamenta deputātiem dosies Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

„Uz Kopenhāgenu dodamies, lai nepastarpinātās sarunās ar dāņu kolēģiem argumentēti skaidrotu mūsu valsts nostāju gan par lauksaimniecības tiešmaksājumu palielināšanu, gan kohēzijas finansējuma lielo nozīmi Latvijas tautsaimniecībā. Abi šie jautājumi ir izšķiroši būtiski Latvijai un tādēļ ir mūsu prioritātes budžeta sarunās,” atzīmē Z.Kalniņa-Lukaševica.

„Norādīsim, ka kohēzijas finansējumam ir izšķirša loma Latvijas tautsaimniecības izaugsmē, tādēļ tā apjomu jaunajā Eiropas Savienības daudzgadu budžetā jāsaglabā vismaz pašreizējā apmērā. Tas arī atbildīs galvenajam kohēzijas mērķim – ekonomiskās nevienlīdzības izlīdzināšanai starp turīgākajiem un nabadzīgākajiem Eiropas reģioniem. Tāpat uzsvērsim, ka Latvijas lauksaimnieki, saņemot viszemākos tiešmaksājumus Eiropas Savienībā, nostādīti nevienlīdzīgas konkurences apstākļos, kādēļ mūsu valstij platībmaksājumu apjoms ir būtiski jāpalielina,” skaidro Z.Kalniņa-Lukaševica.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja arī norāda, ka Kopenhāgenas apmeklējums būs tikai viena no vairākām darba vizītēm dalībvalstīs un ES institūcijās, lai lobētu Latvijas intereses ES budžeta sarunās. „Iepriekšējos mēnešos jau viesojāmies Briselē un Berlīnē, kur saņēmām apstiprinājumu, ka Latvijas nostāja tiek labi izprasta, un ir patiesa vēlme rast pozitīvu risinājumu Latvijai būtiskajos tiešmaksājumu un kohēzijas finansējuma jautājumos,” pauž Z.Kalniņa-Lukaševica.

Kopenhāgenā Saeimas komisiju vadītāji tiksies ar Dānijas parlamenta Pārtikas, lauksaimniecības un zivsaimniecības komisijas priekšsēdētāju Renē Kristensenu (René Christensen), kā arī ar Eiropas lietu komisijas deputātēm Leni Esperseni (Lene Espersen) un Piu Adelsteni (Pia Adelsteen). Tāpat Saeimas deputātiem plānota tikšanās ar  Latvijas Republikas Ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Dānijas Karalistē Gintu Jegermani.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde