Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar Lietuvas premjerministru (foto)

(26.01.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze pirmdien, 26.janvārī, tikās ar Lietuvas Republikas Ministru prezidentu Andrju Kubiļu (Andrius Kubilius).

Raksturojot abu valstu attiecības, G.Daudze uzsvēra, ka tās tradicionāli ir ļoti aktīvas un Latvija uz dienvidu kaimiņiem raugās kā uz labiem sadarbības partneriem, vienlaikus neaizmirstot par abu tautu kopīgajām etniskajām saitēm.

Amatpersonas pārrunāja ekonomisko situāciju Baltijas valstīs un iespējamos ekonomikas atveseļošanas pasākumus, kas palīdzētu nostādīt tautsaimniecību uz atjaunotnes ceļa.

A.Kubiļus norādīja, ka augstu vērtē parlamentu darbu šādos sociāli ekonomiskajos apstākļos, kas no politiķiem prasa izlēmību un spēju pieņemt nepopulārus, bet vajadzīgus lēmumus.

Viņš skaidroja, ka arī Lietuvu piemeklējusi nopietna ekonomiskā lejupslīde, un, līdzīgi kā Latvijā, parlaments ir veicis visai nepopulārus ekonomikas stabilizācijas pasākumus. Šī brīža aktualitāte ir biznesa stimulācijas pasākumu pakete. Tāpat gaidāmas būtiskas reformas arī augstākās izglītības un medicīnas nozarē. Kaimiņvalsts premjerministrs prognozēja, ka ekonomiskie procesi ļaus Lietuvai 2011.gadā pietuvoties Māstrihtas kritērijiem, kuru izpilde ir priekšnoteikums eiro ieviešanai.

Noslēgumā puses pārrunāja abu valstu sadarbību enerģētikas jomā, izsakot atbalstu Baltijas starpsavienojumu plāna izstrādei un jaunas atomelektrostacijas būvniecībai Visaginā.  

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā