Saeimas komisija: Čehijas ES prezidentūra risinās Latvijai būtiskus jautājumus

(21.01.2009.)

Vadot Eiropas Savienības Padomes darbu, Čehija koncentrēsies uz vairākiem Latvijai ļoti būtiskiem jautājumiem, tostarp, ekonomiku, enerģētiku un ES attiecībām ar Austrumeiropas un Kaukāza valstīm, norāda Saeimas Eiropas lietu komisijas (ELK) priekšsēdētāja Vaira Paegle.

ELK piektdien, 21.janvārī, tikās ar Čehijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Tomāšu Pštrosu (Tomáš Pštross), kurš deputātus iepazīstināja ar Čehijas ES prezidentūras prioritātēm.

„Latvijai ir būtiski, ka Čehija pastiprinātu uzmanību veltīs Eiropas energodrošībai un „Nabucco” gāzes vada būvniecībai, kā arī Austrumu partnerībai,” norādīja ELK priekšsēdētāja V.Paegle. „Redzams, ka Čehija rūpīgi gatavojusies darbam,” secināja V.Paegle, piebilstot, ka daudzus jautājumus Čehija saņēmusi mantojumā no iepriekšējām ES prezidējošām valstīm, piemēram, Lisabonas līguma ratifikācijas procesu, tomēr tai jārisina arī tādi aktuāli jautājumi kā karš Gazas sektorā un Krievijas - Ukrainas gāzes konflikts.

Enerģētiskā drošība ir viens no ES ekonomiskās attīstības priekšnoteikumiem, ELK deputātiem norādīja Čehijas vēstnieks. Tādēļ Čehija īpašu uzmanību veltīs energopiegāžu ceļu dažādošanai, par prioritāti izvirzot „Nabucco” gāzesvada būvniecību, kas caur Gruziju un Turciju Eiropai piegādās Azerbaidžānā iegūto dabasgāzi. Energopiegāžu drošība būs arī pavasara Eiropadomes samita dienaskārtības centrā.

Kā deputātus informēja T.Pštross, Čehija par savām prioritātēm izvirzījusi arī ekonomiku un ES ārējās attiecības. Ar īpašu samitu Čehijas galvaspilsēta Prāgā 7.maijā tiks uzsākta ES Austrumu partnerība, kuras mērķis ir stiprināt ES attiecības ar sešām Austrumeiropas un Kaukāza valstīm - Ukrainu, Moldovu, Gruziju, Azerbaidžānu, Armēniju un, iespējams, arī Baltkrieviju.

„Čehijai nav viegli vadīt ES Padomes darbu uzreiz pēc ļoti spēcīgās Francijas prezidentūras,” atzina Čehijas vēstnieks. „Esam maza valsts un mūsu darba stils atšķirsies no Francijas, mēs strādāsim vairāk kā moderatori, starpnieki.”

T.Pštross atgādināja, ka Čehija ir tikai otrā ES „jaunā” dalībvalsts, kurai uzticēta ES vadība. ES prezidentūras laikā Čehijai būs jāvada 340 dažādu līmeņu sanāksmes, tostarp arī 12 visaugstākā līmeņa ES līderu samiti. Pusgada laikā uz dažādu darba grupu sanāksmēm Prāgā ieradīsies 30 tūkstoši ES amatpersonu. ES prezidentūras pusgads Čehijai izmaksās aptuveni 95 miljonus latu, tomēr čehu mediji un sabiedrība ar izpratni uzņemot šos tēriņus, informēja Čehijas vēstnieks.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā