Saeimas komisijas deputāti ar ASV Valsts departamenta pārstāvi pārrunā starptautiskās aktualitātes

(19.11.2008.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) un komisijas deputāti trešdien, 19.novembrī, tikās ar ASV Valsts departamenta valsts sekretāra palīga vietnieku Davidu Merkelu (David A.Merkel).

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš uzsvēra, ka ASV Kongresa pieņemtā rezolūcija par godu Latvijas 90.dzimšanas dienai un vīzu režīma atcelšana apliecina abu valstu ciešo sadarbību. „Latvija veido pragmatiskas attiecības ar citām valstīm, nezaudējot savas vērtības un īstenojot savas ārpolitikas prioritātes,” sacīja komisijas priekšsēdētājs.

D.Merkels informēja par ASV ārpolitikas aktualitātēm attiecībās ar Eiropas valstīm, kā arī Krieviju un Baltkrieviju. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka starp valstīm jāveido konstruktīva, uz demokrātiskām vērtībām balstīta sadarbība un izolācija nav piemērotākais līdzeklis risinājumu panākšanā.

Pārrunājot rīcības plāna dalībai NATO piešķiršanu Gruzijai un Ukrainai, komisijas deputāti uzsvēra, ka šīm valstīm jāsaņem saprotams un praktisks signāls. „Lēmuma atlikšana ir slikta zīme, jo izveidojas „tādā kā pelēkā” zona, kuras nākotne nav skaidra. Daļēja atbildība par to ir jāuzņemas arī Eiropas Savienībai un NATO,” sacīja komisijas deputāts Jānis Eglītis (TP). Savukārt D.Merkels apliecināja ASV atbalstu Gruzijai un uzsvēra, ka ir svarīgi, lai Krievija ievērotu pamiera nosacījumus.

 

 

Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā