Saeimas deputāti ar Gruzijas kolēģiem pārrunā situāciju Gruzijā

(27.10.2008.)

Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu priekšsēdētājs Dzintars Zaķis pirmdien, 27.oktobrī, tikās ar Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisiju tās priekšsēdētāja Dāvida Darčiašvili (David Darchiashvili) vadībā.

Deputātu grupas priekšsēdētājs Dz.Zaķis atzinīgi novērtēja Starptautiskās donoru konferences lēmumu palīdzēt Gruzijai atjaunot ekonomiku un stiprināt demokrātiskās institūcijas, kā arī piešķirt finanšu palīdzību 4,5 miljardu dolāru apmērā. Viņš apliecināja, ka Latvija arī turpmāk aktīvi sekos līdzi notikumiem un atbalstīs Gruziju.

Runājot par noslēgto sešu punktu vienošanos starp Gruziju un Krieviju, D.Darčiašvili uzsvēra, „ja Eiropas Savienībai izdosies principiāli nodrošināt tās izpildi, tā būs garantija, ka konflikts tiks atrisināts”. Diemžēl tiek saņemtas liecības, ka Krievija pilnībā neievēro panākto vienošanos, kas raisa neizpratni par Krievijas rīcību, minēja Dz.Zaķis. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka svarīgi ir informēt un veicināt sabiedrības izpratni par notiekošo Gruzijā

Šobrīd ir apzināti augusta konflikta laikā nodarītie zaudējumi Gruzijas iedzīvotajiem, infrastruktūrai un dabas resursiem. Gruzija plāno ar starptautisko organizāciju atbalstu, no Krievijas prasīt kompensāciju par zaudējumiem, informēja Gruzijas delegācijas pārstāvji.

Atbildot uz jautājumu par bēgļu situāciju, Gruzijas deputāti pastāstīja, ka ļoti ātri atjaunoti aptuveni 70 procentu no izpostītajiem mājokļiem un plānots jau novembra vidū sākt tajos izmitināt bēgļus.

 

Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā