Saeimas komisija ar Horvātijas parlamenta priekšsēdētāju pārrunā abu valstu sadarbību

(23.09.2008.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš un komisijas deputāti otrdien, 23.septembrī, tikās ar Horvātijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču (Luka Bebić).

Komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš un Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs L.Bebičs bija vienisprātis, ka attiecības starp abām valstīm tradicionāli ir stabilas un nākotnē tām ir plašas iespējas attīstīties. „Svarīgi, ka parlamentu un valdību starpā ir cieši kontakti, kas starptautisko organizāciju ietvaros ļauj koordinēt un saskaņot viedokļus. Tas ir svarīgi lēmumu kvalitātei,” sacīja A.Bērziņš.

A.Bērziņš pastāstīja, ka Ārlietu komisija atbalstīja protokolu par Horvātijas pievienošanos NATO un Saeima to ar pārliecinošu balsu vairākumu ratificēja 18.septembra plenārsēdē. Komisijas priekšsēdētājs apsveica Horvātiju ar šo nozīmīgo soli un izteica arī Latvijas atbalstu Horvātijas integrācijai Eiropas Savienībā (ES).

L.Bebičs pateicās par Latvijas sniegto atbalstu un uzsvēra, ka abu valstu līdzīgā vēsture, cīņa par neatkarību un kopīgie mērķi veido pamatu savstarpējai izpratnei.

Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs pastāstīja par savas valsts eirointegrāciju un atzina, ka Latvijas gūtā pieredze būtu vērtīga un dotu iespēju izvairīties no sarežģījumiem.

Runājot par Lisabonas līgumu, A.Bērziņš akcentēja, ka Latvija ir ieinteresēta, lai tas stātos spēkā un ES paplašinātos ne tikai Rietumbalkānu reģionā, bet arī Austrumeiropas virzienā.

Savukārt L.Bebičs pavēstīja, ka Horvātija atbalsta arī citu Rietumbalkānu valstu virzību uz ES un NATO un gatava tām palīdzēt.

Tikšanās noslēgumā A.Bērziņš pateicās par Saeimas delegācijai izteikto uzaicinājumu apmeklēt Horvātiju.

 

Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā