Saeimas deputāti tiekas ar Horvātijas parlamenta priekšsēdētāju (foto)

(22.09.2008.)

Pirmdien, 22.septembrī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Horvātijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Luku Bebiču (Luka Bebić).



„Latvijas un Horvātijas sadarbība nav ilga, taču tā raksturojama kā aktīva un produktīva. Tā aptver gan militāro, gan drošības, gan ekonomikas jomu, un mēs esam ieinteresēti turpināt šo daudzpusīgo sadarbību ar Horvātiju kā partneri ceļā uz NATO un Eiropas Savienību (ES)”, sacīja komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš.

Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka sadarbības pilnveidošana starp Latvijas un Horvātijas parlamentiem sekmēs arī ciešāku sadarbību citās jomās.

J.Dalbiņš informēja, ka Saeima 18.septembrī ratificēja protokolu par Horvātijas Republikas pievienošanos NATO. Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs L.Bebičs pateicās par ātro protokola ratifikāciju un atzina, ka tas apliecina abu valstu draudzīgās attiecības.

L.Bebičs uzsvēra, ka Horvātijas un to kaimiņvalstu integrācija Eiropas Savienībā (ES) ir drošības un stabilitātes garants Balkānu reģionam un Eiropai. Horvātijas parlamenta priekšsēdētājs pastāstīja par Horvātijas pievienošanās sarunu gaitu ar ES un izteica cerību, ka Horvātija šogad tās noslēgs. Galvenie izaicinājumi, ar ko šobrīd saskaras Horvātija, ir likumdošanas sakārtošana atbilstoši ES prasībām un cīņa pret korupciju un organizēto noziedzību, minēja L.Bebičs. Horvātijas parlamentā ir izveidota speciālā ES lietu komisija, kura sastāvā ir visu parlamentā pārstāvēto politisko spēku, kā arī universitāšu, arodbiedrību un citu institūciju pārstāvji. Komisija seko sarunu procesam un aktualizē atklātās problēmas.

Komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš pastāstīja par Latvijas pieredzi pievienojoties ES un NATO, kā arī ar komisijas darbu cīņā pret korupciju, tostarp veiktajām izmaiņām likumdošanā un korupcijas risku analīzi valsts institūcijās. 

Savukārt deputātu grupas sadarbībai ar Horvātijas parlamentu priekšsēdētāja Sarmīte Ķikuste tikšanās laikā atzinīgi novērtēja sadarbības grupas ar Latvijas parlamentu izveidošanu Horvātijas parlamentā. „Sadarbības grupas izveidošana liecina, ka interese par abu valstu parlamentiem ir ļoti liela, un tas ir svarīgi laikā, kad Horvātija ir ceļā uz integrāciju Eiropas Savienībā,” sacīja S.Ķikuste.

Sadarbības grupas deputāti ar L.Bebiču pārrunāja arī abu valstu parlamentu līdzšinējo sadarbību, ekonomiskos kontaktus un sadarbību tūrismā jomā. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka nākotnē abu valstu parlamentārie kontakti attīstīsies un padziļināsies.

Tikšanās noslēgumā S.Ķikuste novēlēja veiksmi sarunu vešanā ar ES un sekmīgu to pabeigšanu.

Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā