Artis Pabriks tiekas ar Japānas parlamentāriešiem

(31.07.2008.)

Deputātu sadarbības grupas ar Japānas parlamentu priekšsēdētājs Artis Pabriks trešdien, 30.jūlijā, tikās ar Japānas parlamenta apakšpalātas deputātiem Kosaburo Nišime (Kosaburo Nishime) un Koičiro Ičimura (Koichiro Ichimura).

Japānas parlamentārieši bija ieradušies Latvijā, lai konsultētos un diskutētu par to, kā Latvija atrisinājusi robežjautājumu ar Krieviju. A.Pabriks sniedza detalizētu izklāstu par Latvijas un Krievijas sarunu procesu un robežlīguma noslēgšanas politisko un tiesisko pusi.

Deputāti, kas Japānas parlamentā pārstāv Okinavas un Ziemeļu teritoriju grupu, izrādīja interesi par Latvijas pieredzi sarunās ar Krievijas pusi, vienlaikus atzīmējot, ka Japānai ļoti svarīgi noslēgt Miera līgumu un atrisināt robežu strīdu ar Krieviju.

Japānas deputāti atzīmēja, ka Krievija Ziemeļu teritorijas ir pārņēmusi nelikumīgi, līdz ar to teritorijas ir jāatdod. Tā kā tikko ir parakstīts robežlīgums starp Krieviju un Ķīnu, Japāna cer, ka Krievija turpinās sarunas par robežlīguma noslēgšanu ar Japānu.

Tāpat puses pārrunāja arī iespēju attīstīt Latvijas un Japānas ekonomisko sadarbību. Deputātu grupas priekšsēdētājs aicināja Japānas pusi izvērtēt iespēju parakstīt konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, kas atvieglotu uzņēmējdarbības veidošanu, veicinātu biznesa kontaktus un radītu labvēlīgu vidi investīcijām.



Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā