Deputāti iepazīstas ar ASV pieredzi vienošanās principa īstenošanā

(22.04.2008.)

Otrdien, 22.aprīlī, Saeimas Juridiskās komisijas un Apakškomisijas darbam ar Kriminālprocesa likumu deputāti tikās ar tieslietu ekspertiem no Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), lai uzzinātu par šīs valsts pieredzi, īstenojot kriminālprocesā noteikto vienošanās principu.

Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece uzsvēra, ka deputātiem šāda pieredze ir ļoti būtiska, jo šodien komisija sākusi skatīt apjomīgus grozījumus Kriminālprocesa likumā.

Amerikāņu eksperti informēja, ka vienošanās principa izmantošana ir ļoti plaši izplatīta prakse ASV kriminālprocesā, un lielākā daļa no krimināllietām nemaz nenonāk līdz zvērināto tiesai, bet tiek atrisinātas vienošanās ceļā. Vienošanās starp prokuroru un apsūdzēto paredz, ka apsūdzētais uzņemas atbildību un atzīst izdarīto pārkāpumu, rezultātā saņemot mazāk bargu sodu. Šāda prakse ļauj būtiski atslogot juristus un tiesnešus un paātrināt lietu izskatīšanu. Nereti apsūdzētais var saņemt mazāku sodu, ja sadarbojas ar izmeklēšanu un sniedz ziņas par citu personu kriminālām darbībām. Tas ir efektīvs līdzeklis, lai cīnītos ar organizēto noziedzību, norādīja eksperti. Taču katrā valstī ir sava tieslietu sistēma, un ASV prakse ir tikai viens no iespējamajiem risinājumiem.
  
„Arī ASV prakse rāda, ka cilvēks, kurš sniedz izmeklēšanai būtisku informāciju par citiem noziedzniekiem, netiek atbrīvots no atbildības. Būtisks priekšnoteikums, lai saņemtu mazāku sodu, ir sava nodarījuma atzīšana,” secināja komisijas priekšsēdētāja V.Muižniece.

 

Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā