Saeimas deputāti lemj par parlamentu lomu globālu jautājumu risināšanā

(18.04.2008.)

Latvijas delegāti Starpparlamentu savienības (SPS) 118.asamblejas pastāvīgajās komitejās izstrādāja rezolūciju projektus, kurus paredzēts apstiprināt asamblejas sesijas noslēgumā.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece strādāja Miera un starptautiskās drošības komitejā, kura sagatavoja rezolūcijas projektu par parlamentu nozīmi valsts drošības, cilvēku drošības un individuālo brīvību līdzsvarošanā, kā arī demokrātijas apdraudējumu novēršanā. Parlamentārieši diskutēja par tādiem mūsdienās aktuāliem demokrātijas apdraudējumiem kā nabadzība, bezdarbs, epidēmijas, cilvēku tirdzniecība, tomēr par vislielāko draudu demokrātijai tika atzīts terorisms. „Tādēļ parlamentiem ir rūpīgi jāseko, lai, veicot drošības pasākumus, netiktu pārmērīgi ierobežotas cilvēktiesības,” norāda komitejas pārstāve V.Muižniece. Deputāte skaidro, ka galvenais izaicinājums parlamentiem ir rast līdzsvaru, lai tiktu ievērotas cilvēku tiesības un brīvības, vienlaikus neradot apdraudējumu valstu demokrātijai kopumā.

Deputāts Juris Dobelis piedalījās Demokrātijas un cilvēktiesību komitejas darbā, kurā tika runāts par darbaspēka migrācijas, cilvēku tirdzniecības, ksenofobijas un cilvēktiesību jautājumiem. Galvenās diskusijas izvērsās par migrācijas jautājumiem, jo tā kļuvusi par globālu problēmu, kas skar visas pasaules valstis un kontinentus. Komitejas pārstāvji vienojās, ka aizvien vairāk jāanalizē ne tikai migrācijas cēloņi, bet arī radītās sekas, jo migrācija pēdējos gados radījusi virkni politisku un ekonomisku problēmu gan uzņēmējvalstīm, gan migrantu mītnes valstīm. J.Dobelis uzsver, ka komitejā pirmo reizi nopietni diskutēja par migrācijas sociālajiem aspektiem, īpašu uzmanību pievēršot tās ietekmei uz ģimeni. Komitejas pārstāvji secināja, ka ģimene kā sociāla struktūra nav gatava stāties pretim tādiem migrācijas radītajiem izaicinājumiem kā ilgā prombūtne, ekonomiskās problēmas un emocionālās saskarsmes trūkums ar ģimenes locekļiem. Tādēļ tika nolemts, ka jārisina jautājums par palīdzības sistēmas veidošanu šādām ģimenēm.

Savukārt deputāts Juris Sokolovskis strādāja Ilgtspējīgas attīstības, finanšu un tirdzniecības komitejā, kurā tika apspriesta parlamentārā uzraudzība pār valsts politiku ārvalstu palīdzības jautājumos. Komitejas pārstāvji vienojās, ka donorvalstīm un saņēmējvalstīm kopīgi jāmeklē risinājumi, kā veicināt abpusēju sadarbību, lai tās rezultātā tiktu nodrošināta valstu ilgtspējīga attīstība. „Tradicionālā pieeja - iedot makšķeri, ne zivi, ir jāmaina, jo pēdējos gados, nomainot makšķeres pret tīkliem, zivis jau ir izķertas, bet rezultāts ne vienmēr ir efektīvs,” norāda deputāts J.Sokolovskis. Viņš skaidro, ka svarīgi ir panākt, lai donorvalstu piešķirtie līdzekļi tiktu ieguldīti efektīvi un nodrošinātu ilglaicīgus uzlabojumus, nevis tiktu iztērēti neapdomīgi.

Atgādinām, ka Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze uzstājas ar uzrunu vispārējās debatēs par politisko, ekonomisko un sociālo situāciju pasaulē. Pavisam runas teica 31 parlamenta vadītājs no visiem 50 valstu spīkeriem un 23 valstu vicespīkeriem, kas piedalās SPS 118.asamblejā un 182.padomes sesijā.

Informācijai:
Saeimas priekšsēdētājs un deputātu delegācija piedalās SPS 118.asamblejas un 182.padomes sesijā. Šī ir vecākā un lielākā starpparlamentu savienība, kura pastāv jau kopš 1889.gada un apvieno 146 valstis, kā arī piecus reģionālos parlamentus.

Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā