Saeimas priekšsēdētājs tikās ar Eiropas Komisijas prezidentu un ASV vēstnieku

(15.02.2008.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 15.februārī, tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žozē Manuelu Barrozu (José Manuel Barroso), apliecināja, ka Saeima ir gatava sākt darbu pie Lisabonas līguma ratifikācijas, tiklīdz tas tiks saņemts no valdības.

„Saeima ir gatava strādāt, lai īstenotu savu plānu un ratificētu Lisabonas līgumu šī gada pirmajā pusē,” uzsvēra G.Daudze. EK prezidents pauda cerību, ka līguma ratifikācija Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs notiks veiksmīgi un līgums varētu stāties spēkā 2009.gada 1.janvārī. Puses pārrunāja sadarbību, informējot par Lisabonas līguma ietekmi un sniegtajām iespējām, kas paredz lielākas pilnvaras nacionālajiem parlamentiem ietekmēt ES likumdošanu.

Saeimas priekšsēdētājs sarunā aktualizēja arī jautājumu par nepieciešamību palielināt Latvijas-Krievijas robežšķērsošanas jaudu, norādot, ka Latvijas ārējā robeža vienlaikus ir arī ES ārējā robeža. Savukārt Ž.M.Barrozu informēja par EK iniciatīvām šī jautājuma risināšanā.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle (TP) izteica atzinību par Eiropas kaimiņattiecību politikas īstenošanu un informēja EK prezidentu par Latvijas sniegto atbalstu Ukrainai, Moldovai un Gruzijai. Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) aktualizēja jautājumu par Eiropas Padomes un EK aktivitātēm un plānotajām diskusijām par totalitārisma režīma radīto seku apzināšanu.

Saeimas priekšsēdētājs G.Daudze tikās ar ASV vēstnieku Č.V.Larsonu

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 15.februārī, tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Čārlzu Viljamu Larsonu (Charles William Larson), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē, sākot pildīt darba pienākumus Latvijā.

Saeimas priekšsēdētājs tikšanās laikā uzsvēra, ka ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ko apliecina 85 gadu ilgās diplomātiskās attiecības. „Latvija augstu novērtē to, ka Amerikas Savienotās Valstis nekad nav atzinušas Latvijas inkorporāciju Padomju Savienībā. Šis atbalsts Latvijai bija ļoti nozīmīgs arī atgūstot neatkarību un starptautisko atzīšanu,” teica G.Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja ASV atbalstu, Latvijai kļūstot par pilntiesīgu NATO dalībvalsti. Savukārt vēstnieks pateicās Latvijai par atbalstu un līdzdalību, veicinot drošību, stabilitāti un attīstību Afganistānā. Viņš uzsvēra, ka ASV augsti vērtē Latvijas ieguldījumu cīņā pret terorismu.

Puses pārrunāja sadarbību starp Latvijas Republikas Saeimu un ASV Kongresu, kā arī apsprieda nepieciešamību aktivizēt abpusējās parlamentārās vizītes.

G.Daudze sarunas laikā uzsvēra, ka viena no mūsu valsts prioritātēm divpusējās attiecībās ir bezvīzu režīma ieviešana starp ASV un Latviju. Mūsu valsts centienus apliecina daudzie pasākumi, kurus mēs jau esam veikuši, lai padarītu robežšķērsošanu maksimāli drošu, piemēram, jaunā parauga pasu ieviešana.

Saeimas priekšsēdētājs tikšanās laikā izteica līdzjūtību Amerikas tautai saistībā ar traģiskajiem notikumiem Ziemeļilinoisas universitātē.

 

Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde