Ukrainas prezidents pateicas Saeimai par Latvijas parlamentāriešu atbalstu Krimas platformai

(19.05.2021.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Kijevā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (Volodymyr Zelenskyy), kurš pateicās par Latvijas parlamenta aktīvo atbalstu Krimas platformai. I.Mūrniece šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Ukrainā.

Krimas platforma ir starptautiska iniciatīva, kas fokusēsies uz Krimas deokupācijas veicināšanu. I.Mūrniece pauda cerību, ka Latvijas piemēram sekos arī citu Eiropas Savienības valstu parlamenti un apliecināja, ka Latvija turpinās starptautiskajā līmenī aktualizēt Ukrainai būtiskus jautājumus. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Ukraina var paļauties uz Latvijas nelokāmu atbalstu tās suverenitātei un teritoriālajai integritātei. Mēs iestāsimies par Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā un NATO, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. 

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka svarīgi veicināt arī pavisam ikdienišķus kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem. Šim nolūkam labi kalpo sadraudzības pilsētas, un veiksmīgs piemērs ir Popasnes un Bahmutas pilsētas Doņeckas apgabalā, kas izveidojušas kontaktus attiecīgi ar Ogri un Saldu. Ogrēnieši pie sevis ir uzņēmuši bērnus, kuru ģimenes ir cietušas karadarbībā.

Savukārt tikšanās laikā ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu (Denys Shmyhal) puses pārrunāja aktuālos abu valstu sadarbības jautājumus. Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka Ukraina mums ir nozīmīgs partneris ekonomikā, un abu valstu tirdzniecības apjoms ir pieaudzis, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju. Puses pauda gandarījumu, ka Ukrainā ir atsākusi darbību Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecība, dodot jaunus sadarbības impulsus abu valstu uzņēmumiem. D.Šmihals arī informēja par paveikto reformu procesā tieslietu, korupcijas apkarošanas un izglītības jomā. 

Kopā ar I.Mūrnieci oficiālā vizītē Ukrainā uzturas arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš.


Foto: 
https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157719219146742
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī