I.Mūrniece Ukrainas spīkeram: varat rēķināties ar Latvijas stingru atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai

(24.02.2021.)
Galerija

“Ukraina vienmēr var rēķināties ar Latvijas stingru atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai. Mēs nemainīgi turpināsim Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politiku un strādāsim, lai šo jautājumu uzturētu aktīvajā starptautiskajā darbakārtībā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece trešdien, 24.februārī, attālināti tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Dmitro Razumkovu (Dmytro Razumkov).

Tikšanās laikā puses pārrunāja demokrātisko reformu īstenošanas gaitu Ukrainā. Saeimas priekšsēdētāja pauda stingru atbalstu Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai un apliecināja Latvijas gatavību dalīties savā reformu ieviešanas pieredzē. Apzināmies, ka reformas īstenot nav viegli, to zinām no paši savas pieredzes. Ukraina ir spērusi vairākus būtiskus soļus demokrātisko reformu īstenošanā, un šis darbs ir jāturpina, tostarp tieslietu un pretkorupcijas jomā, akcentēja I.Mūrniece.

I.Mūrniece un D.Razumkovs atzinīgus vārdus veltīja arī plašajai abu valstu parlamentārajai sadarbībai. Neskatoties uz Covid-19 pandēmijas nestajiem izaicinājumiem, abu valstu starpparlamentārās attiecības turpina attīstīties. Turklāt Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentu ir lielākā Latvijas parlamentā, tajā darbojas teju puse parlamentāriešu.

I.Mūrniece atzinīgi novērtēja Latvijas un Ukrainas parlamentāriešu aktīvo sadarbību Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas ietvaros izveidotajā “Baltija+ grupā”. Tāpat arī Ukrainas un NATO Parlamentārā padome kalpo par vērtīgu forumu parlamentāriešiem, lai pārrunātu NATO un Ukrainas sadarbību un aktuālos drošības jautājumus.

Pievēršoties Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības politikai, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka nākamajam Austrumu partnerības samitam ir jāsniedz skaidra politiska perspektīva Austrumu partnerības valstīm to eirointegrācijas ceļā un jāizvirza praktiski ilgtermiņa mērķi.

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs pateicās Latvijai par spēcīgo atbalstu, tostarp starptautiskā līmenī, un atzinīgi novērtēja arī Latvijas sniegto humāno palīdzību. 

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja un Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs pārrunāja jautājumu par gāzes cauruļvada projektu Nord Stream 2. Puses vienprātīgi uzsvēra, ka iestājas pret to, akcentējot, ka Nord Stream 2 ir politisks projekts, kas draud palielināt Eiropas atkarību no Krievijas enerģētikas jomā.

Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) priekšsēdētājs D.Razumkovs viesojās Latvijā oficiālā vizītē pirms gada – 2020.gada 24.–25.februārī.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157718412752448
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt