Ināra Mūrniece ar Zviedrijas aizsardzības ministru pārrunā sadarbību drošības jomā

(13.03.2019.)

Baltijas valstu un Zviedrijas drošība ir cieši saistīta. Latviju un Zviedriju saista kopīgas vērtības, iespējas un izaicinājumi, tādēļ vēl jo būtiskāka ir cieša sadarbība reģiona drošības stiprināšanā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 13.martā, Stokholmā tiekoties ar Zviedrijas aizsardzības ministru Pēteru Hultkvistu (Peter Hultqvist).

Kā akcentēja I.Mūrniece, Latvija augstu vērtē līdzšinējo veiksmīgo sadarbību ar Zviedriju drošības un aizsardzības jomā un ir ieinteresēta to attīstīt arī nākotnē. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki aktīvi sadarbojas ar Zviedrijas bruņotajiem spēkiem un plecu pie pleca piedalās starptautiska līmeņa militārās mācībās.

NATO pastiprinātā klātbūtne Baltijas valstīs un Polijā veicina stabilitāti reģionā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. I.Mūrniece atzinīgi vērtēja Zviedrijas sadarbību ar NATO, turpinot aktīvus kontaktus informācijas apmaiņas, koordinācijas un militāro apmācību jomā.

I.Mūrniece ar Zviedrijas aizsardzības ministru pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un NATO sadarbību, kā būtisku punktu izceļot militāro mobilitāti. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pateicās Zviedrijai par iesaisti Rīgā bāzētā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (Stratcom) darbā.

Kā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, mūsdienās arvien nopietnāku izaicinājumu rada hibrīddraudi. Pārbaudījums Latvijas gatavībai stāties pretim šiem draudiem bija arī pagājušā gada rudenī aizvadītās parlamenta vēlēšanas, un esam šo testu izturējuši veiksmīgi. Nākamais izaicinājums būs gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, sacīja I.Mūrniece, uzsverot nepieciešamību ES dalībvalstīm sadarboties un dalīties pieredzē, lai nepieļautu ārēju iejaukšanos vēlēšanu norisē.

Saeimas priekšsēdētāja no 11. līdz 13.martam oficiālā vizītē uzturas Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. I.Mūrnieci vizītē pavada Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Zviedrijas parlamentu vadītājs Arvils Ašeradens, Saeimas deputāts, Baltijas Asamblejas prezidents Jānis Vucāns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157679321645118
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests


Sestdien, 20.aprīlī