Ināra Mūrniece Uzbekistānā atklāj Latvijas simtgadei veltītos kultūras pasākumus

(16.04.2018.)
Galerija

Latvijas simtgadē vēlamies Uzbekistānā parādīt daļu no Latvijas kultūras bagātības, sestdien, 14.aprīlī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Taškentā atklājot divus krāšņus mūsu valsts simtgadei veltītus mūzikas un mākslas pasākumus.

Uzbekistānas Mākslu akadēmijas Centrālajā izstāžu zālē I.Mūrniece atklāja izstādes “Latvijas sasniegumi 20.-21.gadsimtā”, “Brīnišķā Latvija” un “No tērpa par apģērbu”, kā arī teica svinīgo uzrunu Uzbekistānas Jauniešu Simfoniskā orķestra koncertā, kurā atskaņoti Jāzepa Vītola darbi.

I.Mūrniece pauda gandarījumu par Latvijas un Uzbekistānas ciešo un daudzveidīgo sadarbību, tostarp mūzikā, mākslā un kultūrā. Īpašu prieku Saeimas priekšsēdētāja pauda par kontaktiem starp jauniešiem.

Saeimas priekšsēdētaja tikās arī ar Uzbekistānas ārējo ekonomisko sakaru ministru Žamšidu Hodžajevu (Jamshid Khodjaev). I.Mūrniece teica, ka abu valstu veiksmīgie parlamentārie kontakti ir vērsti uz atbalstu ekonomiskās sadarbības stiprināšanai.

I.Mūrniece un Ž.Hodžajevs bija vienisprātis, ka jāturpina konkrēta praktiskā sadarbība transporta un tranzīta jomā. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra tiešā avioreisa Rīga-Taškenta nozīmi un aicināja to saglabāt. Ministrs teica, ka Latvijas transporta un tranzīta potenciāls ir īpaši liels, norādot uz labvēlīgu tarifu un preferenču nozīmi kravu pārvadājumiem caur Latvijas ostām.

Saeimas priekšsēdētāja ar ministru pārrunāja arī Latvijas un Uzbekistānas Starpvaldību komisijas darbu ekonomiskās sadarbības veicināšanai. Ir jāstrādā, lai nākamā komisijas sanāksme, kas šogad plānota Uzbekistānā,  būtu iespējami rezultatīva.

Izstādes un koncerta atklāšanā piedalījās Uzbekistānas Parlamenta Olij Mažlis Senāta priekšsēdētāja pirmais vietnieks Sodiks Safojevs (Sodiq Safoyev), virkne Uzbekistānas valsts amatpersonu, ārvalstu diplomāti un Latvijas draugi Uzbekistānā. Vizītes laikā plānotas tikšanās ar valsts augstākajām amatpersonām – parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Nurdinžonu Ismailovu (Nuriddinjon Ismailov) un Senāta priekšsēdētāju Nigmatillu Juldaševu (Nigmatilla Yuldashev), kā arī premjerministru Abdullu Aripovu (Abdulla Aripov) un ārlietu ministru Abdulazizu Kamilovu (Abdulaziz Kamilov).

I.Mūrniece līdz 19.aprīlim uzturas oficiālā vizītē Uzbekistānā. Tā ir atbildes vizīte Uzbekistānas parlamenta Senāta priekšsēdētāja N.Juldaševa vizītei Latvijā pagājušajā gadā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Rihards Kols un Eiropas lietu komisijas deputāte Nellija Kleinberga.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157667853728048

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt