8.decembrī

(08.12.2006.)

         Piektdien, 8.decembrī, Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis tikās ar Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas ārlietu ministru Antonio Milososki (Antonio Milososki).
         Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Maķedonijas divpusējo attiecību padziļināšanas iespējas un sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros.
         Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas ārlietu ministrs A.Milososki pastāstīja, ka viņa valsts mērķis ir integrācija Eiropas Savienībā (ES) un NATO, un lūdza arī turpmāk Latvijas atbalstu šajos jautājumos. Viņš informēja, ka iestāšanās sarunas ar ES varētu tikt uzsāktas 2007.gadā, savukārt 2008.gadā gaidāms uzaicinājums iestāties NATO. Ārlietu ministrs pauda pateicību Latvijai par sniegto atbalstu.
         Puses bija vienisprātis par sadarbības paplašināšanu gan starpparlamentu līmenī, gan ekonomiskajā jomā. Saeimas priekšsēdētājs I.Emsis informēja, ka Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Maķedonijas parlamentu. Savukārt ministrs atzina, ka divpusējo attiecību paplašināšanos nākotnē sekmētu vīzu režīma atvieglojumu ieviešana. 
         Pārrunājot abu valstu dalību starptautiskajās miera misijās, ārlietu ministrs A.Milososki atzīmēja, ka jau šobrīd Maķedonijas bruņotie spēki piedalās operācijās Irākā, Afganistānā un Bosnijā un Hercegovinā.
         Tika skarts arī jautājums par Kosovas statusa nākotnes risinājumu, kā arī Maķedonijas konstitucionālā nosaukuma lietošana divpusējās attiecībās. 
         Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētājs I.Emsis apliecināja Latvijas kā ES un NATO dalībvalsts gatavību dalīties savā integrācijas un likumdošanas harmonizācijas procesa pieredzē ar Maķedoniju.


Preses dienests


 

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde