20.jūnijā

(20.06.2006.)

        Otrdien, 20.jūnijā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume tikās ar Lietuvas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Osvaldu Čiukšu (Osvaldas Čiukšys), kas bija ieradies atvadu vizītē.
        Saeimas priekšsēdētājas biedrs J.Straume sveica Lietuvas vēstnieku Saeimā un pateicās par viņa ieguldījumu abu valstu attiecību veidošanā. Savukārt Lietuvas vēstnieks O.Čiukšu pauda prieku par iespēju tikties ar J.Straumi un informēja, ka beidz savu divus gadus ilgušo vēstnieka darbu Latvijā.
        Puses bija vienisprātis, ka attiecības starp Latviju un Lietuvu vērtējamas kā ļoti labas un intensīvas, un apliecināja parlamentāro kontaktu svarīgo lomu, sevišķi parlamentu sadarbības grupu līmenī, kam liecinieks ir gaidāmā Latvijas parlamentāriešu vizīte Lietuvā. Atzinīgi tika novērtēts arī triju Baltijas valstu kopīgs darbs un vienotu pozīciju saskaņošana un izstrāde Baltijas Asamblejas ietvaros, kā vienu no svarīgākajiem nākotnes darbiem minot attiecību intensificēšanu ar Krieviju.
        O.Čiukšu atzina, ka Baltijas reģionam svarīga ir enerģētikas joma, tostarp minot kopīgo darbu pie jaunas atomelektrostacijas būvniecības, kā arī kodolatkritumu uzglabāšana un pārstrāde atbilstoši vides prasībām.
        Sarunas gaitā tika spriests par baltu valodu stiprināšanas un saglabāšanas nozīmīgumu, kā arī par iekšpolitisko situāciju abās valstīs - gaidāmajām parlamenta vēlēšanām Latvijā un valdības koalīcijas veidošanas procesu Lietuvā.
        Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedrs vēlreiz pateicās vēstniekam par viņa darbu un uzdāvināja piemiņas medaļu.
 

        Otrdien, 20.jūnijā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume tikās arī ar Gruzijas Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas valsts ministru Giorgu Baramidzi (Giorgi Baramidze).
        J.Straume un G.Baramidze abu valstu attiecības novērtēja kā labas un sekmīgas, tomēr akcentēja nepieciešamību tās nākotnē padziļināt. Gruzija ir ieinteresēta Latvijas uzkrātajā pieredzē virzībā uz integrāciju ES un NATO, savukārt Latvija - dalīties zināšanās par reformu veikšanu.
        Puses padziļināti pārrunāja aktualitātes un sadarbības iespējas Gruzijas centienos integrēties NATO un ES. G.Baramidze informēja par veiksmīgi uzsākto reformu procesu valstī, kas skar visdažādākās jomas - ekonomiku, vidi, izglītību un zinātni, kā arī korupcijas novēršanu un apkarošanu. Viņš norādīja uz parlamenta aktīvo līdzdalību reformu uzraudzībā un kontrolē, kā arī sabiedrības iesaisti notiekošo procesu izvērtējumā. Savukārt J.Straume vēlreiz apliecināja Latvijas gatavību sniegt atbalstu uzkrātajā reformu pieredzē.
        Sarunas laikā J.Straume uzklausīja G.Baramidzes informāciju par Gruzijas piedāvātajiem miera plāniem Dienvidosetijai un Abhāzijai un tās vēlmi teritoriālās integritātes jautājumus risināt dialoga veidā. Puses pieskārās arī aktualitātēm Gruzijas un Krievijas attiecībās.
        Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedrs novēlēja G.Baramidzem veiksmīgu vizītes Latvijā norisi un izteica cerību par valstu attiecību padziļināšanos nākotnē.
 

        Otrdien, 20.jūnijā, Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāts Paulis Kļaviņš tikās ar Gruzijas Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas valsts ministru Giorgu Baramidzi (Giorgi Baramidze).
        Tikšanās gaitā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar veiktajām reformām Gruzijā, integrējoties NATO un Eiropas Savienībā (ES), un abu valstu ciešo divpusējo sadarbību.
        Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš īsumā informēja par komisijas darbu un sadarbību ar valsts struktūrām, kā arī uzsvēra starptautisko attiecību veidošanas nozīmīgumu, nododot Latvijas valsts reformu pieredzi. Viņš pauda atbalstu Gruzijas integrācijai starptautiskajās organizācijās un atzīmēja, ka mūsu valsts ar interesi seko attīstības procesiem.  
       Gruzijas Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas valsts ministrs G.Baramidze izteica pateicību par Latvijas sniegto atbalstu, nododot savu eirointegrācijas pieredzi Gruzijas parlamentāriešiem. Viņš arī norādīja uz aktīvajiem kontaktiem ne tikai parlamentārajā, bet arī komisiju līmenī. Stāstot par pašreizējo situāciju valstī un veiktajām reformām, G.Baramidze uzsvēra, ka tagad svarīgas iestāšanās sarunas ar NATO, jo organizācijas prasības ir izpildītas veiksmīgi, piemēram, pāriets uz profesionālo armiju, palielināts budžets militārajā jomā, uzlabots karavīru aprīkojums un sagatavotas militārās vienības. Savukārt par Gruzijas ekonomikas attīstību liecina valsts budžeta palielinājums, iekšzemes kopprodukta straujais pieaugums, korupcijas un ēnu ekonomikas apkarošana un ekonomikas, izglītības un zinātnes augšupeja, informēja viesis. Viņš akcentēja miera plānu izstrādi Dienvidosetijas un Abhāzijas jautājumu noregulēšanai un Krievijas militāro bāzu izvešanu no valsts.
        Sarunas noslēgumā ministrs apliecināja Gruzijas vēlmi integrēties NATO un veidot konstruktīvu sadarbību ar ES kaimiņu politikas ietvaros.

 


Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde