1.februārī

(01.02.2006.)

        Trešdien, 1.februārī, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti tikās ar Krievijas Federācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Viktoru Kaļužniju.
        Tikšanās laikā puses pārrunāja abu valstu sadarbības paplašināšanas un līgumtiesiskās bāzes noregulēšanas iespējas, kā arī citas aktualitātes Latvijas un Krievijas attiecībās.
        Ārlietu komisijas priekšsēdētāja V.Paegle sveica vēstnieku komisijā un izteica cerību par savstarpējas uzticības un attiecību stiprināšanu starp Latviju un Krieviju.
        Krievijas vēstnieks V.Kaļužnijs informēja deputātus par Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina preses konferenci, kurā prezidents uzsvēris trīs svarīgāk risināmos jautājumus, proti, enerģētikas politika, infekciju slimību apkarošana un izglītības sfēras sakārtošana.
Uzskaitot soļus, kas būtu veicami abu valstu divpusējo attiecību paplašināšanai, vēstnieks minēja augsta līmeņa amatpersonu apmaiņas vizīšu nozīmīgumu gan ministriju, gan parlamentu līmenī. Puses apsprieda plānotās tikšanās starp parlamentāriešiem. Kā iespējama tika minēta arī abu valstu premjeru tikšanās, ja tiks rūpīgi strādāts pie jau sagatavošanā esošajiem līgumprojektiem. Tad vizītes laikā jau varētu runāt par to tālāku virzību, uzsvēra V.Kaļužnijs. 
        Neskatoties uz problēmām politiskajā līmenī, turpinās veiksmīga abu valstu tirdznieciskā un ekonomiskā sadarbība, norādīja Krievijas vēstnieks un aicināja izvērtēt iespēju atlikt uz laiku politiskās problēmas. Viņš arī aicināja pievērsties tādu ekonomisko jautājumu kā tranzīts, enerģētika un tirdzniecība risināšanai. Krievijai ir interesants tranzīta koridors Rīga-Maskava, kas varētu būt savienojums starp Rietumiem un Austrumiem. Abas puses bija vienisprātis, ka pašreiz viena no sadarbības prioritātēm ir līguma par starpvaldību komisiju noslēgšana, kas palīdzētu risināt arī iepriekš minētos jautājumus. Kā vienu no līgumprojekta saskaņošanas un iespējamajiem parakstīšanas termiņiem vēstnieks minēja šī gada martu. 
        Sarunas gaitā tika pārrunāti arī jautājumi, kas skar Latvijas un Krievijas robežlīgumu, Krievijas un Vācijas gāzes vada projektu, kā arī filmas “Baltijas nacisms” demonstrēšanu Krievijā.
        Puses bija vienisprātis, ka jāturpina strādāt pie Latvijas un Krievijas attiecību padziļināšanas, rodot pragmatiskus problēmu risinājumus. 


Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde