31.janvārī

(31.01.2006.)

        Otrdien, 31.janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Andrē Žanu Liburelu (André-Jean Libourel), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.
        Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Francijas divpusējās attiecības, kā arī to paplašināšanas iespējas. 
        Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre sveica vēstnieku ar stāšanos jaunajā amatā un novēlēja veiksmīgu darba periodu. I.Ūdre atzīmēja, ka attiecības starp Latviju un Franciju ir lieliskas, par to liecina arī augsta līmeņa savstarpējo vizīšu apmaiņa, tomēr vienmēr ir iespēja tās attīstīt vēl vairāk, piemēram, paplašinot ekonomisko sadarbību Eiropas Savienības (ES) ietvaros, padziļinot starpparlamentāros kontaktus.  
        Francijas vēstnieks A.Ž.Liburels uzsvēra, ka Latvijas kā ES dalībvalsts atpazīstamības veicināšana nodrošinātu jaunu partnerattiecību veidošanu gan ekonomikas, gan tūrisma jomā. Reģionālā un pilsētu sadarbība starp abām valstīm sekmētu tūrisma attīstību un informācijas apmaiņu, kā vienu no iespējamiem sadarbības veidiem minēja vēstnieks. 
        Runājot par eiroskeptiķu skaitu Latvijā, abas puses bija vienisprātis, ka nepieciešams laiks un aktīva piedalīšanās notiekošajā, lai tiktu sasniegti nospraustie mērķi.

        Otrdien, 31.janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās arī ar Gvatemalas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Susanu Barriosu Beltranenu (Susana Barrios Beltranena), kura bija ieradusies iepazīšanās vizītē.
        Tikšanās laikā galvenā uzmanība veltīta jautājumiem, kas skar Latvijas un Gvatemalas divpusējo attiecību perspektīvu un sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros.
        Saeimas priekšsēdētāja un Gvatemalas vēstniece bija vienisprātis, ka kaut līdz šim abu valstu divpusējās attiecības nav attīstījušās, tomēr nākotnē pastāv iespējas to sekmīgai veidošanai, īpaši tūrisma un kultūras jomās. Kā būtiska tika minēta sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros, tostarp plašākajā parlamentāriešu forumā - Starpparlamentu Savienībā.
        Puses arī ieskicēja problēmas, kas saistītas ar demokrātiskas sabiedrības izveidi, bet tikšanās noslēgumā izteica cerību par veiksmīga divpusējā dialoga attīstību nākotnē.

 Papildu info:
        Šī ir pirmā Gvatemalas vēstnieka akreditācija Latvijā. Vēstnieces rezidence būs Zviedrijā. Rīt, 1.februārī, S.B.Beltranena tiksies arī ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Vairu Paegli.


         Otrdien, 31.janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās arī ar Rumānijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Georgi Tokaji (Georghe Tokay).
         Tikšanās sākumā jaunais Rumānijas vēstnieka izteica pateicību par pagājušajā nedēļā Saeimā ratificēto līgumu par Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai (ES). Tas ir nozīmīgs solis, lai Rumānija varētu kļūt par pilntiesīgu ES dalībnieci.
         Novērtējot Latvijas un Rumānijas divpusējās attiecības, sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka tās iespējams padziļināt, it īpaši abu valstu parlamentu līmenī. Rumānijai var būt noderīga Latvijas pieredze ES likumdošanas normu pārņemšanā.
         Saeimas priekšsēdētāja un G.Tokaji pieskārās arī reģionālās sadarbības nozīmei. I.Ūdre minēja veiksmīgos kontaktus, kas izveidojušies starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, parlamentārajā līmenī sadarbojoties Baltijas Asamblejas un Ziemeļu Padomes ietvaros, kā arī Latvijas aktīvo iesaisti ES jauno kaimiņu iniciatīvā, sadarbojoties ar Ukrainu un Moldovu.
 

Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde