26.janvārī

(26.01.2006.)

            Šodien, 26.janvārī, pēc Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres ierosinājuma Saeimā notika Saeimas Prezidija locekļu, Saeimas komisiju priekšsēdētāju un Saeimas frakciju vadītāju tikšanās.
            Tikšanās laikā tika apspriests Deklarācijas par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām projekts.
            Saeimas priekšsēdētāja informēja klātesošos par Saeimas un nevalstisko organizāciju pārstāvju darba grupas pēdējās sēdes rezultātiem. Pēdējā darba grupas sēdē, kas notika 23.janvārī, tika izvērtēti Saeimas komisiju un frakciju vadītāju izteiktie komentāri un priekšlikumi par Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības dokumenta projektu. Tajā arī tika lemts par dokumenta projekta tālāko virzību un sabiedrisko apspriešanu.
            Tikšanās dalībnieki pauda atbalstu ciešākas un produktīvākas Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības veidošanai, tādējādi sekmējot pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā. Deputāti atzīmēja, ka jau šobrīd Saeimas komisijas aktīvi sadarbojas ar virkni nevalstisko organizāciju, taču Deklarācija par pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām veicinātu konkrētāka un precīzāka ietvara izveidošanu pastāvošajai sadarbībai. Tikšanās dalībnieki uzsvēra, ka Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības dokumentu vajadzētu apstiprināt Saeimā, tiklīdz būs beigusies NVO viedokļu uzklausīšana par dokumenta projektu.

            Papildu info:
            Par Saeimas un NVO sadarbības dokumenta (deklarācijas) izstrādes darba grupas veidošanu tika lemts 2005.gada 30.maijā, Saeimas priekšsēdētājai un vairāku komisiju deputātiem tiekoties ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Pirms tam, 11.maijā, Saeimas deputāti un vairāk nekā 20 nevalstisko organizāciju un apvienību pārstāvji diskutēja par principiāli svarīgiem jautājumiem Saeimas un NVO sektora sadarbības uzlabošanā. Darba grupu vada: Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre. Tajā darbojas: Viesturs Šiliņs (frakcija Jaunais laiks), Gunārs Kusiņš (Saeimas Juridiskais birojs), Dina Balode (Saeimas priekšsēdētājas padomniece), Rasma Pīpiķe (Latvijas Pilsoniskā alianse), Andris Gobiņš (Eiropas Kustība Latvijā), Inete Ielīte (Latvijas Dzimumu līdztiesības apvienība).
            Deklarācijas mērķis ir nodrošināt pilsoniskās sabiedrības attīstību Latvijā un uzlabot Saeimas un NVO sadarbību, balstoties uz savstarpēju izpratni un atbalstu, kā arī uzsverot NVO darbības nozīmi demokrātiskā valstī. Deklarācijā tiek aprakstīti Saeimas un NVO sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanā.

Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde