I.Mūrniece ar Vācijas federālās zemes parlamenta priekšsēdētāju pārrunā sadarbību izglītībā

(23.10.2015.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 23.oktobrī, tikās ar Vācijas Federatīvās Republikas Mēklenburgas-Priekšpomerānijas federālās zemes parlamenta priekšsēdētāju Silviju Bretšneideri (Sylvia Bretschneider). Tikšanās laikā tika pārrunāta Latvijas un Vācijas sadarbība izglītībā, kā arī parlamentāriešu iniciatīvas reģiona sociālekonomiskās attīstības veicināšanā un Baltijas jūras vides aizsargāšanā. 

Latviju un Vāciju saista aktīvs politiskais dialogs. Īpaši veiksmīga ir abu valstu sadarbība izglītībā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Šajā kontekstā I.Mūrniece pateicās Vācijai par ieguldījumu profesionālās izglītības veicināšanā Latvijā. 

I.Mūrniece un S.Bretšneidere sarunā akcentēja arī veiksmīgo Latvijas un Vācijas augstskolu sadarbību. Vācijas studenti skaita ziņā ieņem pirmo vietu ārvalstu studentu vidū Latvijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un apliecināja Latvijas augstskolu gatavību uzņemt vēl vairāk vācu studentu. I.Mūrniece akcentēja arī Gētes institūta Rīgā aktīvo darbu.

Saeimas priekšsēdētāja uzrunāja jautājumu par Baltistikas institūtu Greifsvaldes Universitātē. Šī augstskola ir vienīgā Vācijā, kas piedāvā apgūt latviešu valodu, literatūru un kultūru akadēmiskā līmenī, taču pastāv bažas par institūta nākotni. I.Mūrniece uzsvēra jautājuma nozīmīgumu Latvijai. Ņemot vērā, ka tas ir pēdējais šāda veida institūts Vācijā, Latvija no savas puses gatava iesaistīties diskusijās par iespējamiem risinājumiem, lai institūtu saglabātu.

S.Bretšneidere šodien piedalījās Baltijas Asamblejas Dabas resursu un vides aizsardzības komitejas sēdē Saeimā. Šajā kontekstā I.Mūrniece un S.Bretšneidere bija vienisprātis – vides aizsardzība ir kopīgs mūsu reģiona valstu izaicinājums, kas jārisina ciešā sadarbībā.

Sarunā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Vācijas parlamentu deputāte Inese Lībiņa-Egnere un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.


Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157660195892542
Video: https://www.youtube.com/watch?v=oKVd937SjHw
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā