I.Lībiņa-Egnere Tbilisi: Latvija turpinās dalīties reformu pieredzē ar Gruziju

(15.09.2015.)

Gruzija, vērtējot līdz šim paveikto Eiropas integrācijas ceļā, joprojām ir līdere Austrumu partnerības valstu vidū. Latvija ir gatava turpināt dalīties reformu pieredzē, tostarp tieslietu jomā, kas uzkrāta mūsu valstij tiecoties uz dalību Eiropas Savienībā (ES) un jau vairāk nekā desmit gadus esot pilntiesīgai dalībvalstij. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, otrdien, 15.septembrī, vizītes ietvaros Tbilisi tiekoties ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili (David Usupashvili).

I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka, tāpat kā prezidentūras ES Padomē ietvaros, viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir sadarbība ar Austrumu partnerības valstīm. Viņa atzina, ka, neraugoties uz sarežģīto politisko situāciju kopš Austrumu partnerības Viļņas samita, Rīgas samits bija veiksmīgs. Saeimas priekšsēdētājas biedre vēlreiz apliecināja, ka ES, tostarp Latvija, atbalsta vīzu liberalizāciju ar Gruziju, un aicināja turpināt darbu pie atlikušo rekomendāciju izpildes šī mērķa sasniegšanai, lai decembrī gaidāmais lēmums par ceļošanu uz ES bez vīzas būtu pozitīvs. 

Pārrunājot Latvijas un Gruzijas divpusējās attiecības, puses bija vienisprātis, ka tās ir ļoti labas, ko apliecina aktīvais politiskais dialogs. Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja gaidāmā vizīte Latvijā šī gada novembra sākumā ir apliecinājums abu valstu labo attiecību parlamentārajai dimensijai.

D.Usupašvili pauda interesi organizēt Gruzijas parlamenta nozaru komisiju deputātu un konsultantu pieredzes apmaiņas vizītes uz Latviju, lai tuvāk iepazītos ar Saeimas darbu komisiju līmenī, kā arī parlamentāro uzraudzību pār valdības darbu. I.Lībiņa-Egnere apsveica Gruzijas puses vēlmi turpināt attīstīt labās attiecības, padarot tās dziļākas un pilnvērtīgākas.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pateicās Gruzijas parlamenta vadītājam par augstā līmenī noorganizēto starptautisko konferenci, kā arī uzaicinājumu tajā uzstāties, lai iepazīstinātu klātesošos ar Saeimas un pilsoniskās sabiedrības sadarbības pieredzi.
Ņemot vērā, ka pēc gada Gruzijā plānotas parlamenta vēlēšanas, puses pārrunāja arī gatavošanos tām un sagaidāmās izmaiņas Gruzijas vēlēšanu sistēmā.

I.Lībiņa-Egnere šajās dienās uzturas vizītē Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, kur piedalās Gruzijas parlamenta rīkotā konferencē “Ceļā uz atvērtību: parlamentu rīcības plāni, standarti un instrumenti”. 

Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētājas biedre tiekas arī ar Gruzijas parlamenta Ārējo attiecību komisijas priekšsēdētāju Tedo Džaparidzi (Tedo Japaridze) un Gruzijas parlamenta Deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu vadītāju Giorgi Kahiani (Giorgi Kakhiani).

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157656267936434
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde