Konferencē Saeimā meklēs risinājumus bērnu un jauniešu psihoemocionālās veselības uzlabošanai

(30.08.2023.)

Lai izceltu aktuālās bērnu un jauniešu psihoemocionālas veselības problēmas un diskutētu par iespējamajiem risinājumiem, 18.septembrī parlamentā norisināsies konference “Bērnu un jauniešu psihoemocionālā veselība – risinājumi izglītības sistēmā”. Konferenci organizē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija sadarbībā ar biedrību “Vecāku Alianse”. 

Konferencē darbs tiks organizēts sesijās. Pirmajā sesijā plānots runāt par bērnu un pusaudžu atkarības un vardarbības jautājumiem, tostarp dažādu atkarību ārstēšanas piedāvājumiem, kā arī nepilngadīgajiem probācijas uzraudzībā. 

Otrā sesija būs veltīta attiecību un ģimenes jautājumiem – emocionāli traumētu bērnu iekļaušanās mācību vidē, attiecības ģimenē individuālisma kultūras kontekstā, kā arī veselības mācības nozīme katra indivīda un visas sabiedrības dzīvē. 

Trešajā sesijā konferences dalībnieki runās par vērtībām un izglītību, tostarp vērtībizglītības nozīmi, izaicinājumiem un risinājumiem tiem pusaudžiem skolā, kuri vēlas mainīt dzimumu, kā arī būs iespēja iepazīt Igaunijas pieredzi virzībā uz vērtībās pamatotu izglītību. 

Konferenci atklās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre un biedrības “Vecāku Alianse” valdes locekle Indra Tretjakova. 

Paredzēts, ka konferencē kā lektori piedalīsies Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedrs, Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas priekšsēdētājs Česlavs Batņa, narkoloģe, slimnīcas “Ģintermuiža” narkoloģiskās ārstniecības vadītāja Lilita Caune, Valsts probācijas dienesta Resocializācijas departamenta Probācijas programmu nodaļas vadītāja Krista Skara, atbalsta centra “Tilts” lektore, pedagoģe un speciāliste darbā ar bērniem ar īpašām vajadzībām Līga Veitnere, mācītājs, attiecību speciālists Dainis Pandars, ģimenes ārste Dina Florena, kā arī Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Konstantinovs, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas zinātniskā institūta vadošais pētnieks Manuels Fernandezs un Tartu Universitātes Ētikas centra projektu vadītāja Mari-Līsa Nummerta (Mari-Liis Nummert).     

Interesenti dalībai konferencē aicināti pieteikties līdz 11.septembrim. 

Konference 18.septembrī notiks Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, un ikviens tai varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv, kā arī parlamenta Facebook kontā.

Konferences programma.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde