Āboltiņa NB8 sanāksmē: ir svarīgi spēcināt ES Austrumu kaimiņu piederību Rietumu politikai un vērtībām

(16.08.2013.)

Ir svarīgi spēcināt Eiropas Savienības (ES) Austrumu kaimiņu piederību Rietumu politikai un vērtībām, un tādēļ ES ir jāuztur aktīvs dialogs ar valstīm ES Austrumu pierobežā. To atzina Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, piektdien, 16.augustā, uzrunājot kolēģus no Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm ikgadējā NB8 valstu parlamentu priekšsēdētāju sanāksmē.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Austrumu partnerība būs viens no prioritārajiem tematiem arī Latvijas prezidentūras laikā 2015.gada pirmajā pusgadā, kad plānojam rīkot nākamo Austrumu partnerības samitu. Latvija atbalsta Asociācijas līguma sarunu noslēgšanu ar Moldovu, Gruziju un Armēniju un līgumu parafēšanas uzsākšanu Viļņas samita ietvaros. Šo valstu progress Asociācijas līguma ieviešanā varētu būt viens no centrālajiem tematiem Austrumu partnerības samitā Rīgā, norādīja S.Āboltiņa.

Latvijas parlamenta priekšsēdētāja sanāksmē pauda gandarījumu, ka šī gada tikšanās dienas kārtībā iekļautas Austrumu partnerības aktualitātes. „Attīstīt attiecības ar ES austrumu kaimiņvalstīm ir būtiski, jo mūsu interesēs ir iegūt arī prognozējamus un pārtikušus kaimiņus, kuri ciena demokrātijas vērtības. Tādēļ Latvija uzskata, ka ES valstīm Austrumu partnerības jautājumiem jāpievērš pastāvīga politiskā uzmanība,” uzrunājot kolēģus, sacīja S.Āboltiņa.

To, ka attiecībām ar ES Austrumu kaimiņiem jāvelta vairāk uzmanības, apliecina joprojām kritiskā vai neapmierinošā situācijā vairākās bijušās PSRS valstīs, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. „Mēs redzam politiski motivētas tiesas prāvas, demokrātijas un caurspīdīguma trūkumu, rupjus mediju brīvības pārkāpumus. Mums jābūt kritiskiem, bet tajā pašā laikā nedrīkstam pagriezt muguru, jo mūsu kaimiņiem ir tikai viena alternatīva – atteikšanās no eiropeiskās orientācijas un Rietumu vērtībām nozīmē nokļūšanu cita reģionālā spēlētāja ietekmē un varbūt pat gūstā,” uzsvēra S.Āboltiņa.    

Saeimas priekšsēdētāja atzina: Latvija izjūt morālu un vēsturisku pienākumu palīdzēt tām nācijām, kuras tāpat kā Latvija pēc padomju ēras cīnās par brīvību, demokrātiju un labklājību. Tādēļ Austrumu partnerība ir nozīmīga mūsu valsts ārpolitikas prioritāte.

S.Āboltiņa aicināja Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu vadītājus izvērtēt iespēju tuvākajā laikā kopīgā vizītē apmeklēt Moldovu, tādējādi demonstrējot ieinteresētību spēcināt Austrumu kaimiņu piederību Rietumu vērtību sistēmai. Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka šādu iespēju atzinīgi novērtējis bijušais Moldovas parlamenta priekšsēdētājs un šī vizīte labi papildinātu Lietuvas prezidentūras šī gada novembrī organizētā Austrumu partnerības samita aktivitātes.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 14. līdz 17.augustam uzturas darba vizītē Dānijā, kur ikgadējā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāju konferencē ar kolēģiem no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas un Islandes pārrunā reģionam aktuālos jautājumus.

Šī gada NB8 tikšanās dienas kārtībā ir tādi temati kā aizsardzības sadarbība starp Ziemeļu un Baltijas valstīm, Eiropas Savienības Austrumu partnerība, parlamentu pieejamība un atvērtība, kā arī Eiropas ekonomikas un finanšu krīze.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.jūlijā