Ināra Mūrniece Jeruzalemē: mūsu pienākums – saglabāt holokausta upuru piemiņu

(23.01.2020.)
Galerija

Holokausts pasaulei ir iemācījis: redzot necilvēcīgu attieksmi, mēs nedrīkstam novērsties un klusēt. Ir jādara viss, kas mūsu spēkos, lai cilvēku dzīvības nekad vairs netiktu izdzēstas viņu tautības dēļ, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 23.janvārī, Izraēlā piedaloties 5.Pasaules holokausta forumā “Atceroties holokaustu, cīnoties ar antisemītismu”, kas pulcējis valstu līderus no visas pasaules.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvijas iedzīvotāji jūt dziļu līdzjūtību ebreju tautai: “Mēs labi zinām, ko nozīmē okupācija un nevainīgu cilvēku noslepkavošana. Mēs ar lielu rūpību glabājam arī piemiņu par Latvijas pilsoņiem – ebreju glābējiem.” Kā uzsver I.Mūrniece, holokausta piemiņa un vēsturiskā izpēte ir mūsu morālā un politiskā apņemšanās. Mēs par to stingri iestājamies gan pašu mājās, gan starptautiski.

Miers mūsdienu pasaulē atkal kļuvis trauslāks, tādēļ svarīgais uzdevums šobrīd ir rūpēties par drošību, pauž Saeimas priekšsēdētāja, aicinot holokausta upuru piemiņu saglabāt arī nākamajās paaudzēs.

Jeruzalemē notiekošais 5.Pasaules holokausta forums pulcē vairāk nekā 46 valstu līderus – monarhus, prezidentus, parlamentu spīkerus un valdību vadītājus. Tā ir augstākā līmeņa tikšanās, kas veltīta antisemītisma jautājumiem, pieminot 75.gadadienu kopš koncentrācijas nometnes Aušvicā-Birkenavā atbrīvošanas.

I.Mūrniece kopā ar citu valstu līderiem holokausta piemiņas memoriāla “Jad Vašem” Varšavas geto skvērā piedalījās piemiņas pasākumā un vainagu nolikšanas ceremonijā.

Jeruzalemē I.Mūrniece nolika ziedus pie Žaņa Lipkes piemiņas koka, kas atrodas holokausta piemiņas memoriāla “Jad Vašem” teritorijā. Alejā esošie koki stādīti, lai godinātu cilvēkus, kuri holokausta laikā, riskējot ar savu dzīvību, glāba ebrejus.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157712779734843
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā