Ināra Mūrniece Ukrainas prezidentam: varat paļauties uz stingru Latvijas parlamenta atbalstu

(16.10.2019.)
VideoGalerija

“Latvijas parlamentā ir plašs atbalsts Ukrainas eiroatlantiskajai integrācijai. Mēs sekojam notikumu attīstībai Ukrainā, un jūs allaž varat paļauties uz stingru Latvijas atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālai integritātei,” trešdien, 16.oktobrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, parlamentā uzņemot Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski (Volodymyr Zelenskyy), kurš ieradies oficiālā vizītē Latvijā.

Latvija konsekventi īsteno Krimas prettiesiskās aneksijas neatzīšanas politiku, sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka sankcijas pret Krieviju jāsaglabā līdz Minskas vienošanās pilnīgai izpildei.

Saeimas priekšsēdētāja saistībā ar cilvēktiesību situāciju Krimā uzsvēra, ka Saeima ir atzinusi Krimas tatāru deportācijas par genocīdu.

Latvija nav liela valsts teritorijas ziņā, bet liela pēc būtības, jo jums ir liela sirds, atzina Ukrainas prezidents. V.Zelenskis pateicās par Latvijas sniegto atbalstu, nodrošinot rehabilitāciju Austrumukrainā cietušajiem Ukrainas karavīriem.  Tāpat V.Zelenskis pateicās Latvijai par iniciatīvu un stingro nostāju Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA), iestājoties pret lēmumu atjaunot Krievijas balsstiesības tajā.

Tikšanās laikā puses pārrunāja aktīvo reformu gaitu Ukrainā. Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka ir būtiski turpināt reformas, kas stiprina Ukrainas demokrātiju, turklāt svarīgi tās ieviest atbildīgi un nostiprināt to neatgriezeniskumu.

Puses pārrunāja arī Eiropas Savienības Austrumu partnerības politikas īstenošanu, esot vienisprātis, ka viens no turpmākās sadarbības jautājumiem būtu mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu atcelšana Ukrainai.

Ar Ukrainas prezidentu parlamentā šodien tikās arī Saeimas priekšsēdētājas biedre, EPPA Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere, Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, kā arī deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ukrainas parlamentu vadītāja vietniece Juta Strīķe.

 



Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157711361270498
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt