Ināra Mūrniece pateicas Slovēnijai par dalību NATO kaujas grupā Latvijā

(10.09.2019.)
Galerija

Latvija un Slovēnija ir līdzīgi domājošas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un tuvi sabiedrotie NATO. Pateicos Slovēnijai par dalību NATO kaujas grupā Latvijā. Sabiedroto klātbūtnei Latvijā ir liels atturošs efekts, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, oficiālās vizītes laikā Slovēnijas Nacionālajā asamblejā tiekoties ar tās prezidentu Dejanu Židanu (Dejan Židan).

I.Mūrniece pauda atzinību par aktīvo Latvijas un Slovēnijas parlamentāriešu dialogu gan divpusēji, gan starptautiskajās organizācijās. Priecājos, ka Slovēnijas parlamentā darbojas deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Latviju, tā Saeimas priekšsēdētāja. Abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību sekmēt jauniešu iesaisti politikā. Tika pārrunāti arī aktuālie jautājumi abu nacionālo parlamentu darbā un labās prakses piemēri. Saeimas priekšsēdētāja iepazīstināja ar Latvijas pieredzi vēlēšanu drošības stiprināšanā un Jauniešu Saeimas darbu.

Puses apmainījās viedokļiem arī par drošības izaicinājumiem ES kaimiņu reģionos un Rietumbalkānos, īpaši izceļot hibrīdapdraudējumu un dezinformācijas riskus. “Esam ieinteresēti sekmēt spēcīgāku Eiropas Savienības klātbūtni Rietumbalkānos. Eiropas perspektīva šim reģionam ir svarīga, tā sekmē labas kaimiņattiecības un ciešu reģionālo sadarbību. Eiropas Savienības interesēs ir sākt Eiropas Savienības pievienošanās sarunu procesu ar Ziemeļmaķedoniju un Albāniju,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece ielūdza Slovēnijas Nacionālās asamblejas prezidentu viesoties Latvijā oficiālā vizītē, kā arī aicināja attīstīt ciešāku sadarbību starp Saeimas un Slovēnijas Nacionālās asamblejas komisijām, jo īpaši ārlietu, drošības politikas un aizsardzības jomā.

Ļubļanā Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar Slovēnijas prezidentu Borutu Pahoru (Borut Pahor), premjerministru Marjanu Šarecu (Marjan Šarec) un premjerministra vietnieku un aizsardzības ministru Karlu Viktoru Erjavecu (Karl Viktor Erjavec).

Tāpat I.Mūrniece piedalījās izstādes “Latvijas gadsimts” svinīgajā atklāšanā Slovēnijas Nacionālajā mūsdienu vēstures muzejā.

Noslēdzot vizīti, 10.septembrī Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Slovēnijas Nacionālās asamblejas viceprezidenti Tinu Heferli (Tina Heferle) un apmeklē Ļubļanas Universitāti. Kopā ar I.Mūrnieci vizītē piedalās Ārlietu komisijas loceklis Jānis Dombrava un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas loceklis, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157710780089617
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde