Ināra Mūrniece: Ļubļinas ūnija atgādina par Eiropas unikālo vēsturi

(01.07.2019.)
Galerija

Ļubļinas ūnija mums atgādina par Eiropas unikālo vēsturi. Līdzīgi kā Hanzas savienība un mūsu sadarbība ar ziemeļu kaimiņiem, Ļubļinas ūnija ir sekmējusi Eiropas integrāciju. Tās mantojums izceļ dziļās parlamentārisma tradīcijas, reliģiju brīvību un kultūras daudzveidību, kā arī ciešo reģionālo sadarbību, kas ir Eiropas integrācijas pamatā, pauda Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunājot klātesošos Ļubļinas ūnijas 450.gadadienai veltītajā pasākumā Ļubļinā.

Eiropas vēsture ir lieciniece tam, ka neviena valsts nespēj ar globāla mēroga izaicinājumiem cīnīties vienatnē. Spēja strādāt kopā un vienoties ir spēcīgas Eiropas Savienības nākotnes atslēga, tā I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja arī uzsvēra, ka Eiropas politiķiem ir jābūt aktīviem, veidojot nākotnes Austrumu partnerības politiku, lai veicinātu demokrātisko reformu īstenošanu partnerības valstīs.

Saeimas priekšsēdētāja vizītē apmeklē Poliju, kur piedalās Ļubļinas ūnijas 450.gadadienai veltītajos pasākumos. Polijā uzturas arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Polijas parlamentu vadītāja Linda Ozola un Baltijas Asamblejas prezidents, Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Ļubļinas ūnijas 450.gadadienas svinības Polijas pilsētā Ļubļinā organizētas pēc Polijas Seima priekšsēdētāja Mareka Kuhčinska (Marek Kuchciński) un Polijas Senāta priekšsēdētāja Stanislava Karčevska (Stanisław Karczewski) ielūguma, tajās piedalās Lietuvas Seima priekšsēdētājs Viktors Pranckietis (Viktoras Pranckietis) un vairāku citu reģiona valstu parlamentu delegācijas.

Ļubļinas ūniju noslēdza 1569.gadā, tādējādi liekot pamatus Polijas karalistes un Lietuvas dižkunigaitijas apvienošanai vienotā republikā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157709347111796
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt