I.Mūrniece: Latgale ir paraugs patriotismam un cilvēka spējai nepadoties

(27.04.2020.)
Galerija

Šobrīd Latvijā ir situācija, kas prasa iekšēju spēku, lai cīnītos ar vīrusa apdraudējumu un neskaidrību. Taču esam spējuši izcīnīt vēl bīstamākas un smagākas cīņas. Latgale ir viens no paraugiem, kas rāda katra atsevišķa cilvēka spēku un spēju nepadoties, vienlaikus apliecinot patriotisma spēku. Tā sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pirmdien, 27.aprīlī, attālināti uzrunājot Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas deputātus Latgales kongresa dienai veltītajā sēdē.

Jau kopš gada sākuma mēs daudzinām Latgales atbrīvošanas simtgadi un Latvijas Neatkarības kara beigas. Tieši Latgalē tika izcīnītas pēdējās Neatkarības kara cīņas. Par Latgales atbrīvošanu no lieliniekiem norisinājās smagas kaujas. Šo uzdevumu sekmīgi paveica Latvijas armija kopā ar Polijas bruņotajiem spēkiem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka latgaliešu spīts apliecinājās arī padomju okupācijas gados un trimdā.

Tieši Latgalē pēdējoreiz pirms padomju okupācijas – Latgales dziesmu svētkos Daugavpilī – lepni izskanēja neatkarīgās Latvijas himna “Dievs, svētī Latviju!”. Pēc tam Latvijā 50 gadus to varējām dziedāt klusi mājās. Taču šogad jūnijā mēs brīvi varēsim atzīmēt savas valsts himnas simtgadi, pauda I.Mūrniece.

“Spīts, pretošanās spēja, sava novada mīlestība, Latvijas mīlestība – tās ir Latgales un mūsu visu ceļazvaigznes. Lai Latgale vienmēr mirdz spoži un spilgti Latvijas zvaigznājā!” uzrunas noslēgumā sacīja I.Mūrniece.

Atzīmējot Latgales atbrīvošanas cīņu simtgadi, mēs saprotam - ja nebūtu šo cīņu, Latvijas Neatkarības kara, kas norisinājās līdz 1920.gada pavasarim un noslēdzās ar Latvijas-Krievijas miera līguma parakstīšanu, mēs nevarētu runāt par neatkarīgu Latviju, kādu mēs to izbaudījām pirms Otrā pasaules kara un arī tagad. Mēs redzam, ka, pateicoties iedzīvotāju un valstsvīru uzņēmībai, tapušas valstis, kuras kādreiz kartē nepastāvēja. Tā bija nacionālo valstu rašanās iespēja, sacīja Latgales apakškomisijas priekšsēdētājs Edmunds Teirumnieks.

Apakškomisijas deputātus attālināti uzrunāja arī Valsts prezidents Egils Levits, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, kā arī Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Saeimas frakciju pārstāvji.

Par atceres un atzīmējamo dienu Latgales kongresa diena noteikta 27.aprīlī, un tā iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157714062075033
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt