Saeimā svinīgi atver Džona Haidena grāmatu “Pauls Šīmanis. Minoritāšu aizstāvis”

(25.02.2016.)
VideoGalerija

Saeimas namā ceturtdien, 25.februārī, svinīgā pasākumā atvērta angļu vēsturnieka Džona Haidena grāmata “Pauls Šīmanis. Minoritāšu aizstāvis”.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece grāmatas atvēršanas svētkos sacīja: “Grāmata ir īpaša tāpēc, ka tās varonis Pauls Šīmanis bijis Satversmes sapulces delegāts, pirmās, otrās, trešās un ceturtās Saeimas deputāts. Tā ir svarīga arī autora – vēsturnieka Džona Haidena - dēļ, kurš vienmēr bijis liels Baltijas draugs un atbalstījis Baltijas valstu cīņu par neatkarības atjaunošanu.”

Raksturojot P.Šīmani, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka “viņš vācbaltiešiem skaidroja, ka ārpus Latvijas viņiem nebūs jēgpilnas dzīves,  un viņiem jābūt absolūti lojāliem pret Latvijas valsti. Vācbaltu minoritātes līdzdalību Latvijas valsts attīstībā viņš uzskatīja par priviliģētu pienākumu. Trīsdesmitajos gados Pauls Šīmanis asi vērsās pret nacionālsociālisma uzplaukumu Vācijā un atteicās pievienoties vācbaltu repatriācijai uz Vāciju 1939.gadā”. 

“Nozīmīgas lappuses Paula Šīmaņa biogrāfijā saistītas ar atbalstu ebrejiem vācu okupācijas laikā Otrajā pasaules karā. Lai gan vācieši Paulam Šīmanim bija piesprieduši mājas arestu, viņš savā dzīvoklī deva patvērumu vairākiem ebrejiem, tai skaitā mums labi zināmajai kino zinātniecei un rakstniecei Valentīnai Freimanei,” klātesošajiem atgādināja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās latviešu laikraksta “Brīvā Latvija” izdevēju kopai, kas patriota un entuziasta Aivara Sinkas vadībā izloloja un īstenoja ideju par grāmatas izdošanu Latvijā, kā arī tulkotājiem Pēterim Bolšaitim un Roaldam Dobrovenskim, un grāmatas izdevējai Ligitai Kovtunai.

Grāmatas atvēršanas pasākumā piedalījās arī Latvijas Vēsturnieku komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, profesors Inesis Feldmanis un grāmatas idejas iniciators, Anglijas latviešu sabiedriskais darbinieks un ārzemju latviešu laikraksta “Brīvā Latvija” izdevēju kopas vadītājs Aivars Sinka.

Grāmatas izdevēji atzīmē, ka nevar runāt par Latvijas Republikas tapšanu un nostiprināšanos divdesmitajos un vēl trīsdesmito gadu sākumā, nepieminot Paula Šīmaņa vārdu. P.Šīmanis ir bijis gan Satversmes sapulces delegāts, gan visu pirmo četru Saeimas sasaukumu deputāts, un savu ieguldījumu devis arī mūsu Satversmes izveidē. 1927.gadā P.Šīmanis pat aicināts sastādīt Latvijas valdību, taču viņš atteicies. 1929.gadā P.Šīmanis nozīmēts par Latvijas pārstāvi Tautu savienībā. No 1920. līdz 1925.gadam P.Šīmanis bijis Rīgas domnieks, un kā liecina vēstures fakti – viens no populārākajiem deputātiem 20. un 30.gados.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157662732434984
Video: https://www.youtube.com/watch?v=yTnW_FLpQ78
Izmantošanas noteikumi:  saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 29.jūnijā