Parlamentā atklāj padomju varas represētajiem veltītu izstādi “Mēs atgriezāmies”

(06.06.2024.)
Galerija

Tā ir baisa mūsu vēstures lappuse. Mēs vēlamies, lai mūsu bērni dzīvotu mierā, lai mums kā mātēm nekad vairs nevajadzētu vest svešumā savus bērnus, nezinot, vai mēs atgriezīsimies, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, ceturtdien, 6.jūnijā, Saeimas namā atklājot Jēkabpils Vēstures muzeja izstādi “Mēs atgriezāmies”. Ar klusuma brīdi klātesošie godināja padomju varas represēto skaudros likteņus, piedzīvotās sāpes un ciešanas.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka starp cilvēkiem, kurus toreiz aizveda, bija arī bērni, un šodien redzam tos, kuri atgriezās. Tas ir ļoti zīmīgs vārds – “atgriezās”, pauda D.Mieriņa, norādot uz līdzībām ar šobrīd notiekošo Ukrainā. “Arī šodien ukraiņu bērni tiek aizvesti, deportēti, un mēs nezinām, vai viņi atgriezīsies. Mēs nezinām, kāds būs viņu liktenis. Bet vienu gan mēs zinām – viņu sirdis un dvēseles būs salauztas, un vajadzēs ilgu laiku, lai tās sadziedētu.”

Atskatoties uz traģiskajiem notikumiem mūsu valsts vēsturē, D.Mieriņa aicināja tos neaizmirst un nepieļaut to atkārtošanos. “Domu spēks ir milzīgs, un milzīga ir mūsu vēlme dzīvot brīvā, neatkarīgā valstī,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

1941.gada 14.jūnijā un 1949.gada 25.martā pār Latviju vēlās masveida deportāciju viļņi – padomju vara arestēja un piespiedu kārtā pārvietoja uz Sibīriju 57 568 Latvijas iedzīvotājus, to skaitā 14 728 bērnus un pusaudžus.

Izstāde ir veltījums tiem, kuri, pārdzīvojuši ciešanas izsūtījumā, atgriezās dzimtenē. Visi fotoportretos redzamie cilvēki apcietināšanas brīdī bija vēl bērni vai ir piedzimuši izsūtījuma laikā Sibīrijā. Katram ir savs atmiņu stāsts un arī stāsts par kādu īpašu priekšmetu, kas atgādina par dzīvi svešumā vai tiek glabāts skaudro gadu piemiņai.

Klātesošos uzrunāja arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre, Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe un Politiski represēto apvienības pārstāve Maruta Līce.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720317650872
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde