OCTA būs nepieciešama arī elektroskrejriteņiem, konceptuāli lemj Saeima

(06.06.2024.)

Civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA) būs nepieciešama arī elektroskrejriteņiem, paredz likuma grozījumi, kurus ceturtdien, 6.jūnijā, konceptuāli atbalstīja Saeima.

Izmaiņas nepieciešamas, jo arī ar elektroskrejriteņiem izraisītajos negadījumos personām radītie zaudējami var būt salīdzinoši smagi, par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē iepriekš atzīmēja Finanšu ministrijas pārstāvji. No šī gada 1.aprīļa elektroskrejriteņu reģistrācija ir obligāta, un plānots, ka pienākums tos apdrošināt stāsies spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

Vēl ar likumprojektu plānots garantēt ātru un pilnīgu kompensāciju cietušajiem gadījumā, ja par negadījumu atbildīgā transportlīdzekļa apdrošinātājam ir pasludināts maksātnespējas process vai uzsākta likvidācija. Paredzēts, ka zaudējumus segs no Garantijas fonda, ja maksātnespējas process vai likvidācija būs uzsākta Latvijā reģistrētai apdrošināšanas sabiedrībai vai arī Eiropas Ekonomikas zonas valstī reģistrētai apdrošināšanas sabiedrībai un zaudējumi būs nodarīti Latvijas rezidentam.

Tāpat ar grozījumiem iecerēts precizēt normas saistībā ar negadījumiem, kuros iesaistītas transportlīdzekļa vilktas piekabes, kā arī iestāžu sadarbību informācijas apmaiņā un personas datu apstrādē.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos.  

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde