Saeimā norisināsies forums par nacionālo un starptautisko drošību agresorvalstu partnerības ēnā

(06.06.2024.)

Lai spriestu par agresorvalstu pieaugošās savstarpējās sadarbības radītajiem izaicinājumiem nacionālajai un starptautiskajai drošībai, pirmdien, 10.jūnijā, Saeimā notiks starptautisks forums “Autoritāro režīmu partnerība: Irānas un Krievijas sadarbība, tās ietekme uz Latviju, Baltijas valstīm un Izraēlu”. Forumu organizē Saeima sadarbībā ar Eiropas līderu tīklu (ELNET).

Starptautisko konferenci atklās Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols. Foruma dalībnieki trīs interaktīvās tematiskajās diskusijās analizēs Irānas-Krievijas sadarbības motivāciju, dinamiku un potenciālās sekas, kā arī izzinās stratēģijas drošības problēmu risināšanai.

Konferences pirmajā diskusijā dalībnieki spriedīs par Krievijas stratēģisko motivāciju un veikto darbību ietekmi gan uz Eiropu, tostarp Baltijas valstīm, gan plašākā mērogā. Klātesošie runās par Krievijas ģeopolitiskajiem mērķiem Ukrainā, ietekmi Tuvajos Austrumos un Āfrikā, tās īstenotajiem kiberdraudiem un izvērsto informācijas karu. Dalībnieki pārrunās arī to, kādos veidos Krievija izmanto tai pieejamos energoresursus kā ģeopolitiskās ietekmes instrumentu, un iespējas mazināt atkarību no Krievijas resursiem.

Otrās diskusijas uzmanības centrā būs Irānas reģionālās ambīcijas un draudi stabilitātei, ietekme uz Izraēlu, Tuvajiem Austrumiem un Eiropu. Citastarp foruma dalībnieki diskutēs par to, kā Irānas kodolieroču ambīcijas, izvērstā karadarbība un atbalsts teroristiskām organizācijām apdraud reģionālo stabilitāti un ko var darīt, lai novērstu situācijas eskalāciju. Eksperti spriedīs arī par to, cik efektīvas ir starptautiskās sankcijas un diplomātiskie centieni Irānas agresīvās nostājas ierobežošanai, un apsvērs alternatīvas pieejas.

Savukārt trešajā, noslēdzošajā, diskusijā eksperti diskutēs par saskaņotu stratēģiju un rīcības politiku Irānas un Krievijas partnerības radīto izaicinājumu pārvarēšanai, tai skaitā kiberdrošības un informācijas integritātes uzlabošanu. Tāpat tiks pārrunātas iespējas nodrošināt vēl lielāku enerģētisko neatkarību un ekonomisko diversifikāciju no Krievijas un apspriestas  jaunas diplomātiskās iniciatīvas spriedzes mazināšanai un stabilitātei reģionos, kuri saskaras ar Irānas un Krievijas ietekmi.

Forumā aicināti piedalīties Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Izraēlas parlamentārieši, diplomāti, Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu vēstnieki un vēstniecību pārstāvji, kā arī pētnieki un studenti. Paneļdiskusijās runās virkne starptautisku ekspertu ārpolitikas un drošības jautājumos.

Starptautiskais forums “Autoritāro režīmu partnerība: Irānas un Krievijas sadarbība, tās ietekme uz Latviju, Baltijas valstīm un Izraēlu” pirmdien, 10.jūnijā, norisināsies Baltiešu zālē, Jēkaba iela 6/8, Rīgā. Tas sāksies pulksten 9.30, un ikviens interesents forumam varēs sekot līdzi tiešraidē parlamenta tīmekļa vietnē www.saeima.lv latviešu un angļu valodā.

 

Mediju ievērībai:
Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, lūdzam savlaicīgi pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde