Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ceturtdien lems, vai valstspilsētas apvienot ar apkārtējiem novadiem

(05.06.2024.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ceturtdien, 6.jūnijā, turpinās skatīt grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Izmaiņas paredz Varakļānu novadu pievienot Madonas novadam. Tāpat iesniegti priekšlikumi arī par citu novadu robežu izmaiņām, kā arī par valstspilsētu nepievienošanu apkārtējiem novadiem.

“Rīt komisijas sēdē plānojam virzīties uz lēmuma pieņemšanu par valstspilsētu dzīvi no 2029.gada. Šobrīd likums paredz valstspilsētas pēc pieciem gadiem apvienot ar apkārtējiem novadiem, bet iesniegtie priekšlikumi paredz no šīs ieceres atteikties, ļaujot to darīt brīvprātīgi,” norāda komisijas priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Pašreiz likums paredz, ka 2029.gadā Dienvidkurzemes novads būtu jāpievieno Liepājai, Jelgavas novads – Jelgavai, Augšdaugavas novads – Daugavpilij, Rēzeknes novads – Rēzeknei, savukārt Ventspils novads – Ventspilij.

Komisijā šodien neatbalstīja priekšlikumus grozījumiem likumā par minimālā iedzīvotāju skaita novadā noteikšanu, informē O. Burovs.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde ceturtdien, 6.jūnijā, notiks pulksten 12.40.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde