Saeima lems par bargākiem sodiem par vardarbību pret tuviniekiem

(05.06.2024.)

Saeima ceturtdien, 6.jūnijā, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz pastiprināt sodus par vardarbību pret tuviniekiem. Ar likumprojektu bargāki sodi paredzēti arī par virkni citu noziedzīgu nodarījumu saistībā ar vardarbību, kā arī cietsirdību pret dzīvniekiem.

Tāpat trešajā lasījumā rīt plānots lemt par jauna likuma projektu Otrā pasaules kara piemiņas vietas Lestenē aizsardzībai un attīstībai.

Vēl galīgajā lasījumā Saeima rīt lems par grozījumiem, kas, nodalot dabas un vides aizsardzības jomas, paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju no 1.jūlija pārdēvēt par Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministriju.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes atlaišanas likuma projektu, kā arī grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz, ka valsts valodas zināšanas būs jāapliecina plašākam Krievijas pilsoņu lokam.

Tāpat otrajā lasījumā deputāti rīt lems par grozījumiem Latvijas Republikas Zemessardzes likumā. Tie paredz, ka zemessargi varēs apmācīt valsts aizsardzības dienesta karavīrus. Vēl otrajā lasījumā plānots skatīt grozījumus, ar kuriem iecerēts efektivizēt parādu piedziņas procesu.

Pirmajā lasījumā Saeima rīt skatīs grozījumus, kas paredz, ka Civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana jeb OCTA būs nepieciešama arī elektroskrejriteņiem.

Saeimai būs jālemj par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Administratīvās atbildības likumā, kas cita starpā paredz nodrošināt efektīvu administratīvā pārkāpuma procesu elektroniskā vidē.

Apstiprinātajā Saeimas sēdes darba kārtībā iesniegtas arī vairākas izmaiņas. Tostarp Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lūgusi sēdē skatīt grozījumus, ar kuriem iecerēts līdzsvarot augstskolu autonomiju un mācībspēku akadēmisko brīvību ar nepieciešamību aizsargāt valsts valodu augstākajā izglītībā.

6.jūnijā Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā iekļauti 25 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde