Sociālo lietu komisija atbalsta likumprojektu alkohola patēriņa mazināšanai sabiedrībā

(05.06.2024.)

Lai mazinātu alkohola patēriņu sabiedrībā, Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 5.jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Latvijā patērētais alkohola daudzums ir augstākais gan Eiropas Savienības, gan Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācijas valstu vidū, pauž likumprojekta autori. “Rosinātie grozījumi ir ceļš, kā samazināt pārmērīgo alkohola patēriņu sabiedrībā, veicināt tā pārdomātāku lietošanu, tostarp mazinot impulsīvus pirkumus un plašāk informējot par alkoholisko dzērienu negatīvo ietekmi uz veselību,” atzīmē komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Ar grozījumiem plānots ierobežot laiku, kurā mazumtirdzniecībā, tostarp tīmekļvietnēs un mobilajās lietotnēs, varēs iegādāties alkoholiskos dzērienus. Plānots, ka no pirmdienas līdz sestdienai alkoholu varēs iegādāties no pulksten 10.00 līdz 20.00, bet svētdienās – no pulksten 10.00 līdz 18.00. Plānots, ka šie grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1.jūnijā.

Tāpat, lai ierobežotu impulsīvu alkoholisko dzērienu iegādi, tīmekļvietnē vai mobilajā lietotnē iegādātos alkoholiskos dzērienus varēs piegādāt pircējam ne ātrāk kā pēc sešām stundām no pasūtīšanas brīža. Lai mazinātu impulsīvu alkohola iegādi, grozījumi paredz tādu tirdzniecības veicināšanas pasākumu aizliegumu, kas piedāvā iegādāties uzreiz vairākas alkoholisko dzērienu vienības par zemāku cenu, kā arī alkoholisko dzērienu atlaides patērētāja lojalitātes programmas ietvaros.

Likuma izmaiņas paredz ierobežot alkoholisko dzērienu reklāmu, mārketingu un pieejamību. Tāpat plānots nodrošināt, ka patērētājs saņems papildu informāciju par alkoholisko dzērienu enerģētisko vērtību, uzturvērtību un sastāvu.

Iecerēts noteikt, ka reklāma būs aizliegta preses izdevumos, drukātos reklāmas izdevumos un publikācijās, kinoteātros, tīmekļvietnēs un tiešsaistē, izmantojot pasta (arī elektroniskā pasta) pakalpojumus, kā arī mazumtirdzniecības vietās, kurās norisinās alkoholisko dzērienu tirdzniecība.

Tāpat plānots noteikt aizliegumu tirdzniecības (tai skaitā, izmantojot distances līgumu) un pakalpojumu sniegšanas vietās, kurām ir vai nav izsniegta speciālā atļauja (tostarp skaistumkopšanas saloni, frizētavas, kāzu saloni, elektropreču veikali, auto piederumu veikali u.c.), piedāvāt alkoholiskos dzērienus par velti, kā dāvanu vai kompensāciju.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka azartspēļu organizēšanas vietās būs aizliegta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība to patērēšanai uz vietas pie spēļu automātiem, kāršu, kauliņu un ruletes spēļu galdiem vai citām azartspēļu iekārtām. Šīs normas mērķis ir nodalīt divus atkarību raisošus procesus, teikts likumprojekta anotācijā.

Sēdē deputāti uzsvēra nepieciešamību gada laikā pēc grozījumu spēkā stāšanās aicināt valdību izvērtēt to ietekmi uz sabiedrības veselību.

Pirms grozījumu izskatīšanas galīgajā lasījumā Saeimā, likumprojekts vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, informē A.Bērziņš.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde