Saeima lems par iespēju dzīvokļu īpašniekiem mājai būtiskus jautājumus izlemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā

(29.05.2024.)

Saeima ceturtdien, 30.maijā, galīgajā lasījumā lems par likuma grozījumiem, kas dos iespēju dzīvokļu īpašniekiem par mājai būtiskiem jautājumiem lemt arī tad, ja daļa iedzīvotāju neiesaistās šo jautājumu risināšanā.

 Deputāti galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, lai arī likvidējamo kredītiestāžu hipotekāro kredītu ņēmējiem varētu kompensēt procentu maksājumus.

Saeima galīgajā lasījumā lems arī par Komerclikuma izmaiņām, lai akciju sabiedrības Uzņēmumu reģistram varētu iesniegt arī nepilnīgi aizspildītu pirmreizējo akcionāru reģistru. Tāpat deputāti galīgajā lasījumā skatīs likuma grozījumus, kas paredz vienkāršot kārtību, kādā nenoskaidrotas piederības ēkas savieno vienotā īpašumā ar zemi.

Deputāti otrajā lasījumā skatīs izmaiņas Izglītības likumā, lai bērnu nometņu vadītājiem un darbiniekiem varētu noteikt papildu prasības. Saeima otrajā lasījumā skatīs arī grozījumus Augstskolu likumā, ar kuriem iecerēts paaugstināt Latvijas augstākās izglītības iestāžu konkurētspēju un to iespējas piesaistīt pasaules līmeņa akadēmisko personālu.

Saeima otrajā lasījumā skatīs Brīvprātīgā darba likuma grozījumus, kas paredz stiprināt brīvprātīgā darba pieejamību. Tāpat deputāti otrajā lasījumā skatīs Nacionālās kiberdrošības likuma projektu, ar ko plānots būtiski stiprināt kiberdrošību Latvijā. 

Rītdienas darba kārtībā ir 10 221 pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Par drošu attālumu no atkritumu dedzināšanas rūpnīcām” turpmākā virzība, kā arī valsts kontroliera ziņojums par pērnā gada darbu.

Saeimā iesniegti arī vairāki jauni likumprojekti, un to vidū ir izmaiņas Valsts aizsardzības dienesta likumā, ņemot vērā pieredzi pirmo trīs iesaukumu organizēšanā. Tāpat deputātiem būs jālemj par Ceļu satiksmes likuma grozījumu nodošanu komisijām, un tie paredz atteikties no transportlīdzekļa tehniskās apskates derīguma termiņa uzlīmes un noteikt administratīvo atbildību par nereģistrēta elektroskrejriteņa dalību ceļu satiksmē.

Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darba kārtībā iesniegtas vairākas izmaiņas, tostarp Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūgusi rīt izskatīt izmaiņas likumā, kas paredz reorganizēt VARAM un KEM, nodalot dabas un vides aizsardzības jomas. Savukārt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūgusi izskatīt izmaiņas Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, lai arī pilngadīgi jaunieši, kuri mācās ārzemēs, varētu saņemt uzturlīdzekļus no valsts.

Tāpat Aizsardzības komisija rīt lūgusi Saeimu izskatīt izmaiņas divos likumos, lai pēc Maskavas nama pārdošanas nauda nonāktu Ukrainas atbalstam.

30.maija Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauti 27 jautājumi.

Ceturtdien pulksten 17.00 plānota amatpersonu atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde