Aizsardzības komisija: pēc Maskavas nama pārdošanas nauda nonāks Ukrainas atbalstam

(29.05.2024.)

Lai iegūto naudu pēc Maskavas nama pārdošanas valsts varētu nodot Ukrainai, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien, 29.maijā, nolēma virzīt izmaiņas likumā “Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai” un grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā.

Izmaiņas paredz, ka pēc Maskavas nama pārdošanas Valsts nekustamie īpašumi iegūtos līdzekļus ieskaitīs valsts budžetā, savukārt tālāk tos nodos vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Lai garantētu Latvijas drošību, tostarp nepieļautu un savlaicīgi novērstu demokrātiskas valsts apdraudējumu, Saeima šī gada janvārī pieņēma likumu par tā dēvētā Maskavas nama Rīgā pārņemšanu Latvijas īpašumā. Savukārt valdība namu nodeva Finanšu ministrijai, lai Valsts nekustamie īpašumi pēc tam to varētu pārdot izsolē.

Tāpat komisija atbalstīja arī citas izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar ko plānots noteikt, ka Latvija iekasētās soda naudas no aktīviem, ja tie atrodas Ukrainā, varēs nodot Ukrainas valdībai – vispārējam atbalstam tās sabiedrībai. Šādus lēmumus katrā konkrētajā gadījumā pieņems Ministru kabinets, paredz izmaiņas. Šādi grozījumi ļautu ziedot Ukrainai no akciju sabiedrības “PrivatBank” iekasējamo 839 986 eiro sodanaudu.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas. Lai izmaiņas likumos stātos spēkā, tās vēl jāpieņem Saeimai. Aizsardzības komisija lūgs Saeimu šiem likumprojektiem noteikt steidzamību un izskatīt rītdienas parlamenta sēdē, šodien lēma komisijas deputāti.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 21.jūnijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde