Saeimas Eiropas lietu komisija paziņojumā mudina Gruziju ievērot tās iedzīvotāju vēlmi un turpināt eirointegrācijas kursu

(14.06.2024.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 14.jūnijā, pieņēma paziņojumu, kurā mudina Gruzijas valdību un parlamentu ievērot Gruzijas iedzīvotāju absolūtā vairākuma vēlmi turpināt valsts integrācijas kursu uz Eiropas Savienību (ES) un respektēt Gruzijas konstitūcijā nostiprināto valsts apņemšanos veikt nepieciešamo pasākumu kopumu, lai nodrošinātu Gruzijas pilnu integrāciju ES un NATO.

Gruzijas parlaments šī gada maijā pieņēma likumu “Par ārvalstu ietekmes pārredzamību”. Valsts prezidente Salome Zurabišvili (Salome Zourabichvili) likumam uzlika veto, taču jūnijā parlaments to pārbalsoja un parlamenta priekšsēdētājs Šalva Papuašvili (Shalva Papuashvili) likumu parakstīja. Tajā ietvertie pasākumi ierobežo to nevalstisko organizāciju darbību, kas saņem ārvalstu finansējumu, jo īpaši demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma jomā.

Eiropas lietu komisijas deputāti paziņojumā uzsver, ka uzskatu, vārda, biedrošanās un miermīlīgas pulcēšanās brīvības īstenošana ir Gruzijas konstitūcijā nostiprinātas pamattiesības, kā arī atsaucas uz Eiropas Cilvēktiesību konvenciju un Eiropas Komisijas par demokrātiju caur tiesībām jeb Venēcijas komisijas atzinumu.

Likums nav saderīgs ar ES vērtībām un demokrātijas principiem, ir pretrunā Gruzijas vēlmei pievienoties ES, kaitē Gruzijas starptautiskajai reputācijai un apdraud valsts eiroatlantisko integrāciju, pausts paziņojumā.

Gruzijas valdība mudināta atgriezties uz Eiropas ceļa, ievērot apņemšanos respektēt, stiprināt un veicināt demokrātiju, tiesiskumu, cilvēktiesības un pamattiesības un patiesi iesaistīties to pasākumu īstenošanā, kas nepieciešami, lai izpildītu Eiropas Komisijas izvirzītos deviņus nosacījumus. Tie noteikti kandidātvalsts statusa piešķiršanai un dalībai ES, iesaistoties un sadarbojoties ar Gruzijas pilsonisko sabiedrību un politisko opozīciju.

Komisijas locekļi apliecina savu nelokāmo atbalstu Gruzijas tautas likumīgajiem centieniem pēc Eiropas un vēlmei dzīvot labklājīgā un demokrātiskā valstī, kas cīnās pret korupciju, aizsargā cilvēktiesības un respektē plašsaziņas līdzekļu neatkarību.

Tāpat deputāti nosoda policijas un organizētu personu grupu vēršanos pret demonstrantiem, patvaļīgos arestus un mēģinājumus iebiedēt opozicionārus un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, kā arī pauž atbalstu Gruzijas iedzīvotāju tiesībām piedalīties demonstrācijās un brīvi paust savu viedokli bez draudiem to drošībai.

Paziņojums

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 22.jūnijā