Saeima Varakļānu novadu iekļauj Madonas novadā

(13.06.2024.)

Lai Varakļānu novadu iekļautu Madonas novadā, Saeima ceturtdien, 13.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā. Izmaiņas administratīvo teritoriju iedalījumā stāsies spēkā šī gada 30.jūnijā.   

Likums grozīts, lai nodrošinātu Varakļānu novada teritorijas ilgtspējīgu attīstību, jo līdz šim novads neatbilda administratīvi teritoriālās reformas mērķim un kritērijiem par novadu izveidošanu. Novadam nebija attīstības centra, kā arī iedzīvotāju skaita ziņā tas bija vismazākais novads – pēc Fizisko personu reģistra datiem pagājušā gada sākumā novadā dzīvoja 3138 iedzīvotāji. 

Ar grozījumiem noteikta kārtība, kādā rīkojamas nākamās pašvaldību vēlēšanas apvienotajā Madonas novadā. Līdz nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās ievēlētās jaunās domes pirmajai sēdei Varakļānu novada un Madonas novada pašvaldības turpinās pildīt savas funkcijas administratīvajās teritorijās, kādas tās bija līdz šī gada 30.jūnijam. 

Tāpat ar grozījumiem noteikts uzdevums Ministru kabinetam līdz šī gada 29.oktobrim izstrādāt un apstiprināt Garkalnes un Ādažu pagastu robežu grozījumus, paredzot Garkalnes pagasta daļas atdalīšanu un pievienošanu Ādažu pagasta administratīvajai teritorijai. 

Saeima lēmusi atteikties no ieceres 2029.gadā valstspilsētas apvienot ar apkārtējiem novadiem. Iepriekš bija plānots Dienvidkurzemes novadu pievienot Liepājai, Jelgavas novadu – Jelgavai, Augšdaugavas novadu – Daugavpilij, Rēzeknes novadu – Rēzeknei, savukārt Ventspils novadu – Ventspilij.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 22.jūnijā