Stiprina valsts pārvaldes iestāžu kompetenci brīvprātīgā darba jomā

(20.06.2024.)

Lai nostiprinātu valsts pārvaldes iestāžu kompetenci brīvprātīgā darba jomā un veicinātu sabiedrības līdzdalību brīvprātīgā darba aktivitātēs, Saeima ceturtdien, 20.jūnijā, trešajā lasījumā pieņēma grozījumus Brīvprātīgā darba likumā. 

Ar grozījumiem paredzēts nodrošināt vienotas brīvprātīgā darba politikas izstrādi un koordinēšanu, kā arī informatīvā atbalsta sniegšanu, lai sekmētu tā attīstību. 

Par brīvprātīgā darba politikas izstrādi būs atbildīga Labklājības ministrija, kas to nodrošinās sadarbībā ar nozaru ministrijām, citām valsts pārvaldes institūcijām, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām. Savukārt Nodarbinātības valsts aģentūra sniegs konsultatīvu un informatīvu atbalstu gan brīvprātīgā darba politikas izstrādē iesaistītajām institūcijām, gan arī brīvprātīgā darba īstenošanā iesaistītajām pusēm, kā arī pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām un sabiedrībai kopumā. 

Efektīvai brīvprātīgā darba politikas izstrādei un īstenošanai izveidos jaunu konsultatīvo un padomdevēju mehānismu – Brīvprātīgā darba konsultatīvo padomi. Tās mērķis būs veicināt saskaņotu brīvprātīgā darba politikas un tās ikgadējo prioritāšu izstrādi, sekot līdzi brīvprātīgā darba politikas īstenošanai un veikt tās regulāru novērtēšanu. Padomē darbosies valsts pārvaldes iestāžu, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvji. Tās darbu organizēs Labklājības ministrija, un padomes sastāvu un nolikumu apstiprinās labklājības ministrs. Padome varētu tikt sasaukta vismaz divas reizes gadā vai biežāk atkarībā no apspriežamo tēmu aktualitātes un padomes locekļu ierosinājumiem. 

Vienlaikus ar grozījumiem iecerēts, ka izziņā, kuru brīvprātīgajam izsniedz par veikto darbu un tā ilgumu, turpmāk būs jānorāda brīvprātīgā darba veikšanas gaitā iegūtās kompetences. Šādas informācijas iekļaušana izziņā dos iespēju ne tikai brīvprātīgā darba veicējiem apliecināt iegūtās kompetences savā turpmākajā darbībā, bet arī brīvprātīgā darba organizētājiem iespēju noteiktās situācijās atrast tādus brīvprātīgos, kas jau ir apguvuši noteiktas prasmes, pauž likumprojekta autori.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 28.jūnijā