Daudzbērnu ģimenes statusu saglabās ģimene, kuras bērni dien valsts aizsardzības dienestā

(20.06.2024.)

Ja daudzbērnu ģimenē kāds no bērniem ir valsts aizsardzības dienesta karavīrs, turpmāk šī ģimene saglabās daudzbērnu ģimenes statusu. To paredz izmaiņas Bērnu tiesību aizsardzības likumā, ko ceturtdien, 20.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma Saeima. 

Izmaiņas paredz, ka turpmāk par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatīs arī pilngadīgu personu līdz 24 gadu vecumam, ja tā pildīs 11 mēnešu perioda valsts aizsardzības dienestu. Patlaban tas attiecas tikai uz jauniešiem līdz 24 gadu vecumam, ja viņi iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. 

“Pašlaik ģimenes, kuru jaunieši dienestā devušies no augstskolas vai profesionālās izglītības iestādes un ir mācību pārtraukumā, saglabā daudzbērnu ģimenes statusu, bet ģimenes, kuru jaunieši tiks iesaukti vasaras mēnešos uzreiz pēc vidusskolas pabeigšanas, šo statusu zaudēs, kaut arī faktiskā situācija ir identiska. Šajā gadījumā iesaucamajam nav bijusi iespēja iestāties augstskolā, jo uzņemšana tajā vēl nav sākusies”, akcentē par izmaiņu virzību parlamentā atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima. 

“Daudzbērnu ģimenes statusa saglabāšana ģimenēm, kuru bērni dienēs valsts aizsardzības dienestā, nozīmē to, ka šīs ģimenes nezaudēs iespēju izmantot dažādus atvieglojumus un atlaides, ko tām nodrošina valsts, pašvaldības un privātie uzņēmēji”, norāda L.Rasima. 

Šīs izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 28.jūnijā