Saeima iestājas pret pievienošanos ANO migrācijas paktam

(06.12.2018.)

Saeima ceturtdien, 6.decembrī, ar balsu vairākumu pieņēma rezolūciju par nepievienošanos ANO Globālā drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktam. Saeima aicina Ministru kabinetu nenostāties pret sabiedrības vairākuma interesēm un Latvijas Republikas vārdā nepievienoties šim paktam.

Parlaments, apzinoties pakta pretrunīgumu un vienpusīgo pozīciju, konstatē, ka tas pauž nacionālai valstij nepieņemamu vēstījumu un mazina nacionālo valstu lomu lēmumos par imigrācijas jautājumiem. Rezolūcijā atgādināts, ka jebkādi lēmumi saistībā ar migrācijas politiku ir nacionālo valstu kompetencē un tiem jābūt balstītiem brīvprātīguma principos.

Saeima stingri nepiekrīt vienpusējiem ANO Globālā drošas, sakārtotas un likumīgas migrācijas paktā ietvertajiem apgalvojumiem, ka jebkāda migrācija, pat nelegāla, ir cilvēka tiesības, ka tā ir neizbēgama, pozitīva un atbalstāma parādība un labklājības, inovāciju, ilgtspējas attīstības avots, teikts rezolūcijā.

Kā uzsvērts rezolūcijā, pakts noklusē imigrācijas radītos riskus valstu un sabiedrību drošībai, ekonomikai un identitātei, kā arī tas nav ticis pienācīgi prezentēts un skaidrots sabiedrībai. Dokumentā uzsvērts, ka tā parakstīšana var nonākt pretrunā ar Latvijas Republikas tiesību aktiem.

Atzīstot, ka eiroatlantiskās kopienas valstis joprojām saskaras ar masveida nekontrolējamas migrācijas izaicinājumiem, kurus nepieciešams risināt, parlaments uzsver nepieciešamību risināt migrācijas plūsmu problēmas tur, kur tās rodas. Tāpat Saeima uzsver nepieciešamību efektīvi īstenot Eiropas Savienības jūras un sauszemes ārējo robežu kontroli, lai apturētu nekontrolētas migrācijas plūsmas uz Eiropas Savienības dalībvalstīm.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 4.septembrī
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde