Baltijas Asamblejas prezidijs: eiro ieviešana Latvijā stiprinās valsts makroekonomisko politiku un konkurētspēju

(20.05.2013.)

Eiro ieviešana Latvijā 2014.gada 1.janvārī ir loģisks solis ceļā uz ciešāku Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un stiprinās valsts makroekonomisko politiku un konkurētspēju, teikts pirmdien, 20.maijā, Baltijas Asamblejas (BA) prezidija pieņemtajā paziņojumā.

Paziņojumā augstu novērtēts Latvijas panāktais progress Māstrihtas kritēriju izpildē.

Vienlaikus paziņojumā uzsvērts, ka eiro ieviešana sekmēs visa Baltijas reģiona ekonomisko izaugsmi, palielinās investīciju un eksporta apjomus, mazinās valūtu konvertācijas izmaksas, kā arī garantēs lielāku noturību pret ekonomikas satricinājumiem. Oficiāls uzaicinājums Latvijai ieviest vienoto Eiropas valūtu apliecinās eirozonas valstu gatavību un vēlmi uzņemt savā lokā tās ES dalībvalstis, kuras izpildījušas Māstrihtas kritērijus.

Atzīmējot, ka eiro ieviešana Igaunijā neapšaubāmi ir attaisnojusies un to apliecina pieaugošais sabiedrības atbalsts Eiropas vienotajai valūtai, BA prezidijs akcentē, ka eiro ieviešana Igaunijā nodrošina lielāku stabilitāti un atbalstu valsts tautsaimniecībai, sekmēja jaunu darbavietu rašanos, labvēlīgi ietekmēja eksportu un vairoja drošību.

Paziņojums pieņemts pirmdien, 20.maijā, Baltijas Asamblejas prezidija locekļiem piedaloties Eiropas jūras dienai veltītajā konferencē Maltā.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Sestdien, 14.septembrī