Sabiedrības saliedētības komisija: latviešu un krievu identitāšu mijiedarbība bagātina valsts kultūras dzīvi

(30.05.2012.)

Latviešu un krievu kultūru mijiedarbība ir būtisks faktors, lai veicinātu sabiedrības saliedētību, uzsvēra Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas deputāti trešdien, 30.maijā, tiekoties ar Latvijas krievu organizāciju pārstāvjiem.

„Kāds ir Latvijas krievu etniskās un valstiskās identitātes pašnovērtējums? Latvijas sabiedrībai un politiķiem nav pietiekama priekšstata, lai atbildētu uz šo jautājumu,” tā situāciju raksturo komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis. „Manuprāt, Latvijas krieviem pašiem nav vienota priekšstata par šo jautājumu. Pagaidām tajā valda stereotipi un virspusēji priekšstati, tāpēc nepieciešams uzklausīt Latvijas krievu organizāciju pārstāvjus,” tā I.Latkovskis.    

Prezentējot krievu valodā tulkotos latviešu rakstnieku un dzejnieku darbus, Starptautiskās rakstnieku un publicistu asociācijas viceprezidents Pjotrs Antropovs atzīmēja, ka literatūra daudz var dot, lai sabiedrību saliedētu. Lai veicinātu zināšanas par abu kultūru literātiem, nepieciešams vairāk darbu tulkot no krievu valodas uz latviešu un otrādi, uzsvēra P.Antropovs.   

Deputāts Vladimirs Reskājs (SC) atzina, ka literāro darbu tulkošana ir labs starpkultūru sadarbības piemērs. Lai stiprinātu abu kultūru sadarbību, kopīgiem spēkiem būtu jāorganizē vienu spēcīgu kultūras pasākumu.  

Biedrības „Krievu jaunatnes apaļais galds „LatRusMol”” valdes locekle Margarita Dragile informēja, ka biedrības mērķis ir krievu jauniešu interešu pārstāvēšana, veidojot konstruktīvu dialogu ar latviešu jauniešiem. M.Dragile norādīja, ka ikdienas komunikācijā problēmu nav, bet pastāv daudzi mīti, ko radījuši politiķi, sašķeļot sabiedrību.

Piekrītot dialoga veidošanai kultūras valodā, deputāte Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) atzīmēja, ka kultūra veicina un attīsta dažādu tautību savstarpējo saprašanos. Savukārt deputāts Dzintars Ābiķis (Vienotība) atzina, ka saliedēta sabiedrība un kultūru mijiedarbība ir nešķiramas lietas - nevar būt saliedēta sabiedrībā Latvijā, ja cittautieši nebūs iekļāvušies latviskajā kultūrvidē. Pašlaik tā ir problēma, jo daudzi jaunieši patērē subkultūras produktus nevis piedalās augsta līmeņa Latvijas kultūras norisēs.    

Atbalstot kultūras lomu sabiedrības saliedētībā, Krievu kultūras dienu orgkomitejas līdzpriekšsēdētājs Jurijs Kasjaničs sacīja, ka ar kultūras palīdzību iespējams parādīt, ka esam viena tauta, kas var kopīgi veidot dažādus kultūras projektus. Lai pēc iespējas vairāk saliedētu abas kultūras, organizācija rīko bilingvālos dzejas vakarus, teica J. Kasjaničs.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 17.septembrī
08:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Noora Mohammed A. Juma
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Moldovas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Mihaela Mokana
14:10  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa un komisijas deputātātu tikšanās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Stapparlamentu sadarbības grupas delegāciju