Lai atslogotu tiesas, civillietas kasācijas kārtībā varēs skatīt rakstveidā

(15.03.2012.)

Kasācijas instance civillietas skatīs rakstveida procesā, ja lēmumu iespējams pieņemt pēc lietā esošajiem materiāliem. To paredz ceturtdien, 15.martā, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Civilprocesa likumā. Likuma grozījumi palīdzēs mazināt tiesu noslodzi un lietu izskatīšanas termiņus.

Likuma grozījumi paredz, ka civillietas tiesas sēdē kasācijas instance skata tikai gadījumā, ja nepieciešami lietas dalībnieku papildu paskaidrojumi vai pēc Augstākās tiesas Senāta ieskata šai lietai var būt īpaša nozīme likuma normu interpretēšanā.

Ar likuma grozījumiem tiek noteikta arī procedūra lietas izskatīšanai rakstveida procesā, kā arī sprieduma sastādīšanai un pasludināšanai.

Identiska kārtība krimināllietu skatīšanai kasācijas kārtībā rakstveidā jau noteikta Kriminālprocesa likumā, savukārt Administratīvā procesa likuma grozījumi, kas paredz tādu pašu kārtību administratīvo lietu izskatīšanā, Saeimā pieņemti pirmajā lasījumā.

Saskaņā ar Augstākās tiesas (AT) sniegto informāciju Senāta Civillietu departamentā 2010.gadā, salīdzinot ar situāciju desmit gadus iepriekš, saņemto lietu skaits gandrīz dubultojies. Izskatīto lietu skaits palielinājies par 40 procentiem, bet nepabeigto lietu skaits palielinājies vairāk nekā 14 reizes.

AT norāda, ka visu kasācijas tiesvedībā ierosināto lietu izskatīšana mutvārdu procesā nav lietderīga, jo tiesas sēdē tiek atkārtoti gan argumenti, kas jau izteikti sūdzībā, gan iebildumi, kas izteikti rakstiskajos paskaidrojumos.

Likums stāsies spēkā 2012.gada 1.aprīlī.

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 17.septembrī
08:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Noora Mohammed A. Juma
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Moldovas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Mihaela Mokana
14:10  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa un komisijas deputātātu tikšanās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Stapparlamentu sadarbības grupas delegāciju