Saeimā piektdien notiks Baltijas ceļa 35.gadadienai veltīta konference

(02.09.2024.)

Lai atskatītos uz notikumiem pirms 35 gadiem, kad divi miljoni Baltijas valstu iedzīvotāju sadevās rokās brīvības vārdā, Saeimā piektdien, 6.septembrī, notiks Baltijas ceļa 35.gadadienai veltīta konference “Pievienojies Baltijas ceļam!”. Konferencē Baltijas ceļa rīkotāji, atmodas laika līderi un starptautiskie eksperti spriedīs par Baltijas ceļa mantojumu un tā izaicinājumiem mūsdienās. 

Ņemot vērā drošības situāciju pasaulē un Krievijas vesto karu Ukrainā, šodien Baltijas ceļš guvis jaunu kontekstu un aktualitāti. Konferences mērķis ir atgādināt, ka mums joprojām jāstāv ne tikai Baltijas ceļā, bet arī visu demokrātisko valstu un tautu ceļā, norāda konferences rīkotāji. 

Konferenci rīko Saeima kopā ar 4.maija Deklarācijas klubu un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļu. Pasākumu atklās Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, Ministru prezidente Evika Siliņa un 4.maija Deklarācijas kluba prezidente Velta Čebotarenoka. 

Ar lekciju “Morāle un reālisms starptautiskajās attiecībās. Baltijas ceļš un citi ceļi” konferencē uzstāsies bijušais Islandes prezidents Gudni T.Jouhannessons (Guðni Th. Jóhannesson). Pēc tam notiks divas paneļdiskusijas, kurās konferences dalībnieki spriedīs par Baltijas ceļu toreiz un tagad, kā arī par šī vēsturiskā notikuma mantojumu. 

Pirmajā diskusijā ar priekšlasījumiem par Baltijas ceļu kā ilgtspējīgas rīcības ceļu uzstāsies Eiropas Parlamenta deputāte un Baltijas ceļa rīkotāja Sandra Kalniete, bet ar skatu no Bonnas uz Baltijas ceļu – Eiropas Parlamenta deputāts Mihaels Gālers (Michael Gahler). Savukārt komentārus šajā diskusijā sniegs bijušais Valsts prezidents Egils Levits un Vidzemes Augstskolas vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš. Šo diskusiju vadīs žurnālists Gundars Rēders. 

Klātesošos konferencē uzrunās arī Lietuvas Neatkarības akta parakstītāju kluba un Igaunijas 20.augusta kluba pārstāvji. 

Otrajā diskusijā ar priekšlasījumu “Krievijas dekolonizācija: iedomātas bailes un reālas garantijas starptautiskajai drošībai” uzstāsies Krimas tatāru tautas medžlisa priekšsēdētājs Refats Čubarovs (Refat Chubarov). Savukārt Somijas Zinātņu akadēmijas pētniece Helsinku universitātē Una Bergmane atskatīsies uz Baltijas ceļu un PSRS sabrukumu starptautiskajā dimensijā. Šajā diskusijā komentārus sniegs Augstākās padomes deputāts Andris Teikmanis, kā arī atmodas laika līderis un Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns. 

Konference notiks piektdien, 6.septembrī, Saeimas Baltiešu zālē, Jēkaba ielā 6/8, Rīgā, un tā sāksies pulksten 10.00. Tai tiešraidē varēs sekot līdzi Saeimas tīmekļvietnē www.saeima.lv, parlamenta Facebook kontā un 4. maija Deklarācijas kluba tīmekļvietnē www.4maijs.lv

Konferenci “Pievienojies Baltijas ceļam!” atbalsta Valsts prezidenta kanceleja, Ārlietu ministrija, Vidzemes Augstskola un Konrāda Adenauera fonds.

Konferences programma


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 4.septembrī
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde