Publisko izdevumu komisija turpina diskusiju par valsts kapitālsabiedrību skaita samazināšanu

(22.10.2024.)

Turpinot izskatīt šā gada septembrī uzsākto diskusiju par visu valsts kapitālsabiedrību pārvaldības optimizēšanu, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija otrdien, 22.oktobrī, vērtēja veselības nozares kapitālsabiedrību pārvaldību un optimizācijas iespējas.

Veselības ministrija ir kapitāla daļu turētāja 13 kapitālsabiedrībās, no kurām trīs ir klīnisko universitāšu slimnīcas, savukārt Iekšlietu ministrija ir kapitāla daļu turētāja vienā kapitālsabiedrībā – VSIA “Iekšlietu ministrijas poliklīnika”.

Komisijas sēdē deputāti uzklausīja abu ministriju redzējumu par iespējami labāko institucionālo modeli nākotnē. Nākamā gada martā komisija sagaida konkrētu abu ministriju rīcību, īpaši veselības resora klīnisko universitāšu un psihiskās veselības ārstniecības iestāžu pārvaldībā.

“Kopējais kapitālsabiedrību skaits valstī ir pārāk liels, un veselības aprūpes nozare nav izņēmums. Kapitālsabiedrības ir sadrumstalotas, savstarpēji konkurējošas, un ir šaubas, vai tas valstij ir izdevīgi lielo izmaksu dēļ. Atzinīgi vērtēju Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas jauno skatījumu, kā arī apņēmību nopietni izvērtēt, vai tiešām savstarpēji konkurējošas un savā pārvaldībā autonomas kapitālsabiedrības ir atbilstošākā forma veselības aprūpes publisko pakalpojumu sniegšanai par nodokļu maksātāju līdzekļiem,” sacīja komisijas priekšsēdētājs Gatis Liepiņš.

Uzsākot diskusiju par visu valsts kapitālsabiedrību optimizēšanu, Publisko izdevumu komisija 2024.gada 18.septembrī jau vērtēja valsts kapitālsabiedrības transporta un loģistikas jomā, uzklausot Satiksmes ministrijas ziņojumu.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 26.oktobrī